Svijet
0

Bush i Gul razgovarali o PKK-u i ulasku Turske u EU

FENA
Američki predsjednik George W. Bush i turski predsjednik Abdullah Gul u utorak su u Washingtonu razgovarali o borbi protiv terorizma, prijetnji kurdskih gerilaca PKK-a na sjeveru Iraka i nastojanjima Turske da se priključi Evropskoj uniji, objavila je Bijela kuća.

Bush je naglasio da su obje zemlje suočene s problemom terorizma, te da je Radnička partija Kurdistana (PKK) teroristička skupina koja prijeti Turskoj, Iraku i SAD-u.

Američki predsjednik je također izrazio snažnu podršku naporima Turske da se pridruži EU-u, izrazivši uvjerenost da će "Evropa imati koristi od Turske kao članice Unije", da je njezino primanje u članstvo EU-a u interesu mira, te opisujući Tursku kao "konstruktivan most između Evrope i islamskog svijeta".

"Turska je fantastičan primjer zemljama diljem svijeta da je moguća koegzistencija demokratije s velikom religijom islama", rekao je Bush u obraćanju novinarima nakon sastanka.

Gul, koji boravi u prvoj službenoj posjeti SAD-u, kazao je kako njegova zemlja i SAD dijele zajedničku viziju i rade zajedno u interesu mira, stabilnosti i prosperiteta u svijetu. "Još smo jednom naglasili značaj suradnje u borbi protiv PKK-a", istaknuo je Gul.

Turski predsjednik je dodao kako je s Bushem razgovarao i osiguranja opskrbe energijom, stanju na Bliskom istoku, u Iraku, na Balkanu i drugim pitanjima.

Dva predsjednika nisu pred novinarima spominjala turske upade u sjeverni Irak, za koje su američki dužnosnici upozorili da nose opasnost dodatne destabilizacije Iraka, prenijela je Hina.

Predsjednik Bush otputovat će danas na osmodnevnu bliskoistočnu turneju, tokom koje će prvi put u svoja dva predsjednička mandata posjetiti Izrael i Zapadnu obalu, kako bi ojačao izraelsko-palestinski mirovni proces ponovo pokrenut na konferenciji u Annapolisu prije mjesec i po.

Bush će također posjetiti Kuvajt, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat, američke saveznike među arapskim zemljama.