{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush i Brown potvrdili strateško partnerstvo SAD-a i Velike Britanije

F
30.7.2007. u 22:14
0
0
Bush i Brown potvrdili strateško partnerstvo SAD-a i Velike Britanije
0
Bush i Brown potvrdili strateško partnerstvo SAD-a i Velike Britanije
Američki predsjednik George W. Bush i novi britanski premijer Gordon Brown u ponedjeljak su, nakon razgovora u Camp Davidu, potvrdili posebno bliske veze i strateško partnerstvo dviju zemalja u zajedničkom suprotstavljanju globalnim izazovima od terorizma, Iraka, širenja nuklearnog oružja do klimatskih promjena i pregovora o svjetskoj trgovini.
Sastanak u Camp Davidu, predsjedničkom kompleksu za odmor, oko 100 km sjeverozapadno od Washingtona, prvi je službeni susret Busha i Browna otkako je potonji prije mjesec dana naslijedio Tonyja Blaira na dužnosti britanskog premijera.

Bush je na konferenciji za novinare otklonio spekulacije o tome hoće li njih dvojica stvoriti bliskost kakvu je imao s Blairom, ističući kako su imali sadržajnu, opuštenu i dobru raspravu o "zajedničkim vrijednostima i zajedničkim obvezama da rade u interesu slobode i pravde u svijetu".

Glavne teme razgovora i konferencije za novinare bile su vezane uz rat u Iraku i borbu protiv terorizma, pri čemu su obojica naglasila odlučnost da se zajednički suprostavljaju prijetnji terorizma diljem svijeta, dijeleći informacije i angažirajući snage sigurnosti, te obavještajne i druge službe u toj borbi.

"Mi znamo da je to zajednička borba, znamo da moramo raditi zajedno, i znamo da se tome moramo posvetiti", rekao je Brown, ističući kako je "terorizam zločin protiv čovječnosti" i da nigdje u svijetu "ne smije biti utočišta za one koji provode i propovijedaju nasilje".

Bush je odao priznanje Brownu za nedavno "staloženo i brzo" vodstvo pokazano pri otkrivanju terorističkih zavjera u Londonu i Glasgowu, te zahvalnost za britanski angažmana u Iraku i Afganistanu, gdje su britanski kontigenti najbrojniji nakon američkih. Bush je upozorio kako bi "neuspjeh u Iraku bio katastrofalan za sigurnost SAD-a i Velike Britanije, ohrabrio terorizam i proširio nasilje u regiji", posebno naglasivši da Brown to razumije.

Britanski je premijer bio puno oprezniji oko Iraka, stavljajući u prvi plan uspjeh britanskih snaga koje su tri od četiri južne iračke pokrajine koji nadziru, već predali u ruke Iračanima, a "ima izgleda da to učine i s četvrtom pokrajinom" Basrom.

U iraku je oko 5.500 britanskih vojnika, a prema najavama njihovog glavnog zapovjednika do kraja godine bi i Basru trebali predati Iračanima i stacionirati se na obližnjem aerodromu. Brown je istaknuo kako je sada najvažnije da Iračani sami osposobljavaju svoje snage sigurnosti, oko 300.000 pripadnika vojske i policije, te kako se britanska misija postupno pretvara "od borbene u misiju nadzora", što je strategija koju u SAD-u zagovaraju oporbeni demokrati.

Dvojica čelnika kazali su da su razgovarali o pooštravanju sankcija UN-a Iranu zbog nastavljanja razvoja nuklearnog programa, ubrzavanju kruga pregovora iz Dohe WTO-a, zajedničkoj borbi za iskorjenjivanje siromaštva, te suzbijanju AIDS-a i malarije u Africi, nastavljanju borbe protiv klimatskih promjena na temeljima zaključaka summita G-8 u Njemačkoj, ubrzavanju razmještaja mirovnih snaga UN-a i Afričke unije u Darfuru i drugim pitanjima.

Brown je izrazio podršku novoj Bushovoj inicijativi za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Na konferenciji za novinare dvojica čelnika nisu spominjali Kosovo i sustav proturaketne zaštite u Europi, koji su najavljivani kao teme razgovora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: