Svijet
0

Bush i Blair se složili oko slanja međunarodnih snaga na Bliski istok

FENA
Američki predsjednik George Bush izjavio je u petak da su se on i britanski premijer Tony Blair složili kako se međunarodne snage moraju brzo poslati da suzbiju bliskoistočne borbe i kazao je kako će raditi na rezoluciji UN-a koja bi podržala slanje tih snaga.

Bush je izjavio kako bi rezolucija trebala osigurati "okvir za prekid neprijateljstava na hitnoj bazi i dati mandat međunarodnim snagama", javio je AP.

Američki predsjednik, nakon susreta s Blairom u Ovalnom uredu, također je objavio da šalje državnog sekretara Condoleezu Rice u tu regiju tokom predstojećeg vikenda kako bi nastavila s diplomatskim naporima na terenu.

"Ovo je vrijeme intenzivnih sukoba na Bliskom istoku. Ipak, naš je cilj pretvoriti to u momenat za priliku i stvaranje šanse za šire promjene u regiji", izjavio je Bush, dok je Blair stajao pokraj njega u konferencijskoj dvorani Istočne sobe.

Dvojica lidera sastala su se kako bi raspravljali o situaciji između Izreala i hezbollahovih gerilaca u Libanonu koji vode prekogranični rat već više od dvije sedmice.

Bush i Blair, bliski saveznici u Iraku, ponovo su se udružili protiv većine svijeta u svom odbijanju da kritikuju izraelsku ofanzivu u južnom Libanonu ili u pozivu za trenutnim i bezuslovnim prekidom vatre.

Očekuje se da će Bush kasnije najaviti da će Rice nastaviti svoju terensku diplomatiju ovog vikenda, izjavio je visoki zvaničnik administracije koji je tražio da ostane anoniman kako ne bi preduhitrio predsjednika.