Svijet
0

Bush i Abe potvrdili savezništvo i nastavak pritiska za denuklearizaciju Sj. Koreje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush i japanski premijer Shinzo Abe u petak su potvrdili snažno savezništvo dviju zemalja te se saglasili o potrebi nastavka pritiska i dijaloga sa Sjevernom Korejom kako bi ona u cijelosti ispunila obećanje o odustajanju od svoga nuklearnog programa.

Nakon razgovora u Camp Davidu dva čelnika su na zajedničkoj konferenciji za novinare ponovo potvrdila predanost ostvarenju krajnjeg cilja šesteročlanih pregovora - denuklearizaciji Sjeverne Koreje, te dogovorili da će usklađeno djelovati kako bi Pyongyang ispunio obećanje i zatvorio svoj ključni nuklearni reaktor u Yongbjonu.

"Naši partneri iz šesteročlanih pregovora su strpljivi, ali naše strpljenje nije neograničeno. Postoji cijena koju treba platiti", rekao je Bush, podsjećajući na sporazum od 14. februara koji je Pyongyang prihvatio na pregovorima sa SAD-om, Japanom, Kinom, Rusijom i Južnom Korejom.

"Potpuno isto gledamo na tu stvar. Oni moraju primjereno odgovoriti na ta pitanja. U suprotnom ćemo morati posegnuti za oštrijim odgovorom", kazao je japanski premijer Abe koji boravi u svojoj prvoj službenoj posjeti SAD-u.

Također je kazao kako je pozvao Busha da podrži napore Tokija i izvrši pritisak kako bi Pyongyang vratio sve otete Japance i da to pitanje uzme u obzir kada SAD bude odlučivao o uklanjanju Sjeverne Koreje s popisa zemalja sponzora terorizma.

U Japanu postoji rastuća zabrinutost da je Washington omekšao svoj stav prema Sjevernoj Koreji, i bojazan da bi Tokio mogao ostati izoliran u svom uvjetovanju slanja pomoći rješavanjem pitanja svojih otetih državljana.

Dvojica čelnika zaprijetila su pooštravanjem sankcija ako Pyongyang naknadno ne ispuni preuzete obveze, što je propustio učiniti do 14. aprila.

Bush i Abe također su naglasili odlučnost da nastave saradnju na obnovi Iraka, te se u zajedničkom saopćenju obvezali na saradnju u borbi protiv klimatskih promjena te za jačanje bilateralne i globalne trgovine.

Međusobna razmjena prošle godine je iznosila 270 milijardi dolara, kazao je Bush, koji je apelirao da Japan ponovo otvori svoje tržište za američku govedinu, čijim je uvoz zabranjen zbog opasnosti od kravljeg ludila.

U zajedničkom saopćenju o klimatskim promjenama i energetskoj sigurnosti Bush i Abe su se saglasili da će "konstruktivno sarađivati" u međunarodnim okvirima, uključujući i Sporazum iz Kyota, koji SAD nije ratificirao, na razvoju ekološki prihvatljivih izvora energije.

U saopćenju su izrazili predanost krajnjem cilju stabilizacije koncentracije plinova staklenika i obećali proširiti konsultacije na visokoj razini o klimatskim promjenama, o čemu će se raspravljati i na samitu skupine G-8 iduće godine u Tokiju.

Na gospodarskom planu oni su se saglasili da će predvoditi kako bi osigurali uspješan dovršetak kruga pregovora iz Dohe o slobodnoj trgovini, u sklopu Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Shinzo Abe je u Washingtonu poduzeo korake da smiri buru koja je nastala zbog njegovog relativiziranja probleme japanskih vojnih bordela za vrijeme Drugoga svjetskog rata, ponudivši svoju ispriku "ženama za razonodu" koje su bile žrtve tog sistema i predsjedniku Bushu i američkim kongresnicima koji pripremaju rezoluciju kojom će osuditi takav stav.

Kazao je kako želi "izraziti ispriku što su one bile dovodene u takav položaj". Bush je uzvratio kako je situacija tih "žena za razonodu" bila "žalosno poglavlje u svjetskoj povijesti", te da "prihvaća premijerovu ispriku".

Shinzo Abe, prenosi Hina, također je kazao kako je predsjedniku SAD-a izložio svoj plan da provede strukturalne reforme u Japanu, uključujući i izmjenu poslijeratnog Ustava zemlje, koji oružanim snagama Japana dopušta isključivo odbrambenu namjenu, što će omogućiti preuzimanje šire globalne uloge japanskih snaga i omogućiti jaču saradnju s američkim oružanim snagama.

Dva čelnika su razgovarala i o vojnoj saradnji, sudjelovanju japanske avijacije u transportnim misijama u Iraku, stacioniranju američkih snaga u Japanu i postavljanju sistema proturaketne zaštite na njegovom teritoriju.