Svijet
0

Bush hvalio vojnike, demokrati frustrirani zbog Iraka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U svome redovnom obraćanju naciji preko radija američki predsjednik George W. Bush zahvalio se u subotu vojnicima koji služe u Iraku i Afganistanu, ali i njihovim porodicama, zbog žrtava koje podnose.

"Ovog Božića mnogi će sjesti za sto da večeraju misleći na svoje voljene na drugom kraju svijeta. Te porodice zaslužuju zahvalnost i molitve čitave naše nacije", rekao je Bush.

U odgovoru demokrata lider senatske većine Harry Reid izrazio je frustriranost smjerom u kome se kreću Sjedinjene Države.

"Poduzeli smo korake da zaštitimo našu zemlju od terorizma, ali Bin Laden je i dalje na slobodi, Al-Qaida je sve jača, a predsjednikova okrenutost Iraku dozvolila je da se situacija u Afganistanu pogorša", rekao je Reid.

Američke, NATO-ove i afganistanske snage suočene su s dramatičnim porastom talibanskih napada u Afganistanu tokom posljednje dve godine.

Kada je, međutim, riječ o ratu u Iraku, američki dužnosnici kažu da bi broj borbenih jedinica mogao biti upola smanjen ako trenutni napredak u sigurnosti dozvoli da se to smanjenje nastavi sadašnjim tempom.