Svijet
0

Bush doputovao u Tiranu

FENA
George W. Bush doputovao je u nedjelju ujutro u Tiranu, u prvu posjetu nekog američkog predsjednika Albaniji, tokom kojeg će se sastati s premijerima zemalja članica Američko-jadranske povelje, te s lokalnim čelnicima razgovarati o budućnosti Kosova.

Očekuje se da će Bush na sastanku s premijerom Ivom Sanaderom, te njegovim kolegama iz Albanije i Makedonije Salijem Berishom i Nikolom Gruevskim, potvrditi da se te tri zemlje nalaze na dobrom putu prema NATO-u.

Američkog predsjednika u Tirani je toplo dočekalo okupljeno mnoštvo, za razliku od brojnih protesta koji su pratili njegov boravak u Njemačkoj i Italiji ranije ove sedmice.

U pratnji predsjednika Busha bili su i automobili u kojima su se vidjeli pripadnici specijalnih snaga naoružani strojnicama. Cijela Tirana okićena je američkim i albanskim zastavama, sve glavne prometnice u gradu zatvorene su za promet, a samo središte Tirane je, ako isključimo policiju i snage sigurnosti, potpuno napušteno.

Osim zastava, Busha su dočekali i golemi panoi s porukama: Albanija pozdravlja Busha; Albanija i SAD ponosni što smo partneri, te Bush posjećuje Albaniju i stvara povijest.

U samom središtu grada Busha će u Palači brigada dočekati albanski predsjednik Alfred Moisiu koji će mu uručiti Orden Narodnog barjaka, najviše odlikovanje koje se u Albaniji dodjeljuje strancima.

Nakon toga će se Bush sastati s premijerom Salijem Berishom, a potom će im se na radnom ručku pridružiti hrvatski premijer Ivo Sanader i makedonski premijer Nikola Gruevski, javlja Hina.

Za ovaj događaj u Tirani, na kojem se očekuje da će američki predsjednik dati potporu neovisnosti Kosova, akreditirano je više od 400 predstavnika medija.