Svijet
0

Bush doputovao u Beč na susret s evropskim čelnicima

FENA
Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel dočekuje Georgea i Lauru Bush
Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel dočekuje Georgea i Lauru Bush
Američki predsjednik George W. Bush doputovao je u utorak u Beč kako bi na samitu sa čelnicima zemalja Evropske unije u srijedu učvrstio suradnju Sjedinjenih Država i Evropske unije te nastavio vršiti pritisak na Iran zbog njegova nuklearnog programa, javila je Hina.

Bush se nada učvrstiti ujedinjenu frontu protiv iranskih nuklearnih ambicija te planira u Beču naglasiti da SAD i EU trebaju ostati čvrsti u pritisku kako bi Iran prekinuo programa obogaćivanja urana a zauzvrat dobio obećani paket poticaja od Zapada.

Bush od evropskih partnera također očekuje uklanjanje poljoprivrednih subvencija kako bi razgovori o sporazumu o globalnoj slobodnoj trgovini mogli napredovati, a očekuje i da će se europske države obvezati finansijski pomoći obnovu Iraku.

Bush je u Beč doputovao u pratnji supruge Laure i državne tajnice Condoleezze Rice, a u zračnoj luci dočekali su ga austrijski kancelar Wolfgang Schuessel i austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

Prije sastanka na vrhu predviđeni su Bushovi susreti s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom i kancelarom Schuesselom.

Schuessel, čija zemlja predsjeda EU-om, je najavio da će na summitu biti govora i o stanju na Bliskom istoku, jačanju suradnje u borbi protiv terorizma, te o trgovinskim odnosima, ulaganjima i energetskoj politici.

"Jedna od tema razgovora bit će pitanje zatvora Guantanamo", rekao je Schuessel govoreći o zatvoru u američkoj vojnoj bazi na Kubi gdje SAD drži osumnjičene teroriste.

Zbog Busov posjeta u Beču su poduzete jake mjere sigurnosti u kojima je angažirano više od tri tisuće austrijskih policajaca. Dijelovi grada oko hotel Intercontinental gdje će američki predsjendik odsjesti kao i dijelovi oko dvorca Hofburg, gdje će se summit održati, te središte grada oko katedrala sv. Stjepana koju će posjetiti Laura Bush, bit će skoro 24 sata zatvoreni za građane.