|

Bush doputovao u Beč na susret s evropskim čelnicima

Bush doputovao u Beč na susret s evropskim čelnicima
0
F
FENA
21.6.2006. u 09:37
0
komentara
0

dijeljenja
Bush doputovao u Beč na susret s evropskim čelnicima Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel dočekuje Georgea i Lauru Bush
Američki predsjednik George W. Bush doputovao je u utorak u Beč kako bi na samitu sa čelnicima zemalja Evropske unije u srijedu učvrstio suradnju Sjedinjenih Država i Evropske unije te nastavio vršiti pritisak na Iran zbog njegova nuklearnog programa, javila je Hina.
Bush se nada učvrstiti ujedinjenu frontu protiv iranskih nuklearnih
ambicija te planira u Beču naglasiti da SAD i EU trebaju ostati čvrsti
u pritisku kako bi Iran prekinuo programa obogaćivanja urana a zauzvrat dobio obećani paket poticaja od Zapada.

Bush od evropskih partnera također očekuje uklanjanje poljoprivrednih subvencija kako bi razgovori o sporazumu o globalnoj slobodnoj trgovini mogli napredovati, a očekuje i da će se europske države obvezati finansijski pomoći obnovu Iraku.

Bush je u Beč doputovao u pratnji supruge Laure i državne tajnice Condoleezze Rice, a u zračnoj luci dočekali su ga austrijski kancelar Wolfgang Schuessel i austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

Prije sastanka na vrhu predviđeni su Bushovi susreti s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom i kancelarom Schuesselom.

Schuessel, čija zemlja predsjeda EU-om, je najavio da će na summitu biti govora i o stanju na Bliskom istoku, jačanju suradnje u borbi protiv terorizma, te o trgovinskim odnosima, ulaganjima i energetskoj politici.

"Jedna od tema razgovora bit će pitanje zatvora Guantanamo", rekao je Schuessel govoreći o zatvoru u američkoj vojnoj bazi na Kubi gdje SAD drži osumnjičene teroriste.

Zbog Busov posjeta u Beču su poduzete jake mjere sigurnosti u kojima je angažirano više od tri tisuće austrijskih policajaca. Dijelovi grada oko hotel Intercontinental gdje će američki predsjendik odsjesti kao i dijelovi oko dvorca Hofburg, gdje će se summit održati, te središte grada oko katedrala sv. Stjepana koju će posjetiti Laura Bush, bit će skoro 24 sata zatvoreni za građane.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.