SAD
0

Bush čestitao parlamentarcima obije strane na usvajanju plana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W.Bush čestitao je u subotu parlamentarcima republikanske strane kao i demokratima na usvajanju plana za spašavanja banaka, u iznosu od 700 milijardi dolara, ali je upozorio da se uspješni rezultati ne mogu očekivati odmah.

Senat je u srijedu usvojio ovu mjeru a u petak ju je potvrdio Zastupnički dom, koji je prethodno odbacio ovaj nešto manje izmijenjen plan. Predsjednik Bush ga je odmah potpisao.

U svom obraćanju preko radija, američki predsjednik je priznao da je glasanje bilo teško kako za demokratske parlamentarce tako i za republikanske.

"Zahvaljujem im na zajedičkom radu usred izborne kampanje", rekao je Bush, čiji nasljednik treba da bude izabran 4. novembra.

Bush je rekao da će konačni troškovi iznositi nešto ispod 700 milijadi dolara, jer će vremenom vrijednost aktiva, koje vlada predviđa otkupiti od banaka pod stečajem, "biti najvjerojatnije povećana".

To znači, "da bi vlada trebalo konačno da pokrije veliki dio, ako ne sve troškove", rekao je on, upozoravajući da proces pozitivnih rezultata može potrajati određeno vrijeme.

"Vodeći računa o svim tim mjerama, možemo početi da vraćamo našu ekonomiju na normalan kolosjek. Ali, sve te efikasne napore možemo očekivati za izvjesno vrijeme", upozorio je Bush.