Svijet
0

Bush će tražiti od Kongresa još 70 milijardi dolara za Irak i Afganistan

FENA
Bijela kuća će od američkog Kongresa zatražiti dodatnih 70 milijardi dolara u hitnim sredstvima za plaćanje operacija u Iraku i Afganistanu. Ta sredstva dolaze povrh 50 milijardi odobrenih krajem prošle godine.

Od terorističkih napada u septembru 2001. godine, američko ministarstvo odbrane potrošilo je 320 milijardi dolara na kampanje u Iraku i Afganistanu, ne računajući i ovaj najnoviji zahtjev.

U srijedu je Kongres odobrio smanjenje sredstava za zdravstvo, obrazovanje i druge službe za 39 milijardi dolara, a Senat upravo počinje raspravu o smanjenju poreza u visini od 70 milijardi dolara, koje predlažu republikanci, javio je Glas Amerike.

Bijela kuća također namjerava zatražiti od Kongresa 18 milijardi dolara za pomoć žrtvama američke obale Meksičkog zaljeva opustošene uraganom, javila je u četvrtak agencija Associated Press pozivajući se na izvore iz Kongresa.

Zatraženih 18 milijardi dolara za pomoć područjima stradalim prošle godine od uragana Katrina i Rita povećat će sredstva za obnovu regije na ukupno 100 milijardi dolara.