Svijet
0

Bush će prenijeti predsjedničke ovlasti na Dicka Cheneya

Sarajevo-x.com
Predsjednik Bush će biti podvrgnut kolonoskopiji u subotu te će stoga morati nakratko predati predsjedničke ovlasti potpredsjedniku Dicku Cheneyu, saopštila je Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow je izjavio za novinare u petak da će doktori kolonoskopijom predsjedniku Bushu pokušati otkriti znakove raka debelog crijeva. Posljednji put predsjednik Bush ovakav je pregled imao 2002. godine, kada je potpredsjedniku Cheneyu prenio predsjedničke ovlasti na više od dva sata.

Georgeu Bushu su tokom pregleda 1998. i 1999. godine otkrivena dva polipa zbog čega mora odlaziti na preglede svakih 3-5 godina koji će otkriti pojavu kancerogenih polipa na debelom crijevu. Ukoliko se ovim pregledom utvrdi pojava takvih polipa, oni će biti uklonjeni i ispitani pomoću mikroskopa u laboratoriji, a rezultati testova bit će dostupni za 48 sati.

"Doktori su predsjedniku savjetovali konstantan ljekarski nadzor tokom sljedećih pet godina kako bi se na vrijeme mogli otkriti simptomi raka debelog crijeva. Predsjednik za sada nema takvih simptoma.", izjavili su iz Bijele kuće.

Kolonoskopija je postupak kojim se pregleda debelo crijevo. Doktor kroz anus umeće tanku, savitljivu cjevčicu, na koju je pričvršćena sićušna kamera. Sama kolonoskopija obično traje 20 do 45 minuta, ali za cijeli postupak treba oko pola dana.