Svijet
0

Bush brani svoga kandidata za ministra pravosuđa od napada demokrata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je stao u odbranu svog kandidata za ministra pravosuđa Michaela Mukaseya, oštro napadajući demokrate u Senatu koji su osporili tu kandidaturu, nezadovoljni Mukaseyevim nejasnim stavom prema tehnici potapanja, koja se upotrebljava kod ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Bush je u četvrtak pozvao skupinu novinara u Ovalni ured, što je rijetka praksa u Bijeloj kući, nakon što je Mukaseyevo donedavno sigurno imenovanje, postalo upitno.

Ocijenio je nepravednim što je senatski Odbor za pravosuđe pitao Mukaseya o tehnikama ispitivanja osumnjičenih za terorizam o kojima nije brifiran.

"On ne zna da li mi koristimo tu tehniku ili ne. Nema smisla reći neprijatelju da li mi koristimo te tehnike ili ne", rekao je Bush, kako ga citira AP.

Zbog Mukaseyeva izbjegavanja da na senatskom saslušanju prošle sedmice potapanje ispitanika i druge sporne tehnike izjednači s mučenjem, trojica vodećih demokrata u odboru javno su se usprotivila njegovom imenovanju za ministra pravosuđa.

Bush je pozvao Senat da hitno imenuje Mukaseya, rekavši kako je zemlji potreban ministar pravosuđa dok vodi rat protiv terorizma.

"Sudac Mukasey nije pravično tretiran", rekao je Bush novinarima, ne ulazeći izričito u to da li istražitelji koriste potapanje, tehniku kod koje se simulira utapanje ispitanika, ali je istaknuo kako "Amerikanci moraju znati da su sve tehnike koje se koriste unutar zakona".

Na pitanje smatra li da je potapanje legalno, Bush je rekao da neće "govoriti o tehnikama. Vani postoji neprijatelj".

Svoj poziv Senatu za imenovanje Mukaseya Bush je ponovio i u govoru o ratu protiv terorizma u Zakladi Heritage, konzervativnom institutu iz Washingtona.

"Ovo nije vrijeme da Kongres slabi ministarstvo pravosuđa uskraćujući mu snažnog i učinkovitog čelnika. Nije vrijeme da Kongres slabi naše sposobnosti da prikupimo vitalne obavještajne informacije od zarobljenih terorista. Nije vrijeme da Kongres slabi naše sposobnosti da presrećemo informacije terorista o potencijalnim napadima u SAD-u", rekao je Bush uz česti pljesak i podizanje na noge okupljenih.

On je također pozvao Kongres da ne zadržava "vitalno finansiranje američkih jedinica koje se bore protiv terorista al-Qaede i radikala u Afganistanu i Iraku".

Bush je ponovio da SAD moraju držati stalni pritisak protiv neprijatelja da bi obranili Amerikance, i kako se treba boriti preko mora kako se ne bi moralo kod kuće, što je argument koji često koristi za opravdanje sadašnjih ratova.