{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush bi mogao u Sarkozyju naći bliskog prijatelja

F
8.5.2007. u 10:55
0
0
Bush bi mogao u Sarkozyju naći bliskog prijatelja
0
Bush bi mogao u Sarkozyju naći bliskog prijatelja
Novoizabranom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju trebalo je samo tridesetak minuta kako bi istupio iz okvira godinu dana duge predsjedničke kampanje, u kojoj se uglavnom bavio pitanjima domaće politike, i iznio svoju ambicioznu vanjskopolitičku platformu, piše Christian Science Monitor.
Francuska će intenzivirati svoj angažman s Evropom, uspostaviti prijateljske odnose sa Sjedinjenim Državama, stvoriti tzv. "mediteransku uniju" koja će pomoći u rješavanju problema s imigracijom iz Afrike i pitanjima razvoja.

"Francuska se vratila u Evropu", proklamirao je Sarkozy jučer u svom pobjedničkom govoru. Iako je najavio želju za tješnjim odnosima s Washingtonom, Sarkozy je kritički govorio o neaktivnosti Sjedinjenih Država glede globalnog zatopljavanja.

"Francuska će uvijek biti s Amerikom", citira riječi novoizabranog predsjednika Francuske jutrošnji Christian Science Monitor, "međutim, prijateljstvo je i prihvaćanje toga da prijatelj može misliti drugačije".

New York Times piše da je Nicolas Sarkozy nedvojbeno proamerički orijentiran, čovjek koji je javno obznanio svoju ljubav prema Ernestu Hemingwayu, Steveu McQueenu i Sylvestaru Stalloneu, kao i svoje divljenje prema američkoj radnoj etici i mobilnosti. Posljednji film koji je rasplakao novog francuskog predsjednika bio je Prarie Home Companion Roberta Alatmana. Jednom ranije izjavio je da želi da njegova pobjednička pjesma bude I will survive Glorije Gaynor. Izjavio je također da je ponosan kad ga nazivaju 'Sarkozy Amerikanac'.

U svom pobjedničkom govoru u nedjelju Nicolas Sarkozy se obratio Sjedinjenim Državama signalizirajući da želi okončavanje napetosti s Washingtonom koje su vladale tokom mandata predsjednika Chiraca. Vjerovatno je u nedjelju navečer, piše New York Times, došlo do olakšanja u Bijeloj kući kad predsjednik Bush nije morao nazvati Segolene Royal da joj čestita na izbornoj pobjedi.

Istovremeno, pobjeda Nicolasa Sarkozyja u Washingtonu bila je toplo pozdravljena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: