{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush: Bez obzira na teškoće, Amerika neće odustati

N
22.9.2004. u 11:21
0
0
Bush: Bez obzira na teškoće, Amerika neće odustati
0
Bush: Bez obzira na teškoće, Amerika neće odustati
Prvog dana debate na 59. zasjedanju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, američki predsjednik George Bush i glavni sektretar UN-a Kofi Annan predstavili su vrlo oprečna stajališta.
Američki je predsjednik vrlo odlučno branio američku intervenciju u Iraku, dok je Annan kritizirao, kako je rekao, "moćne zemlje koje ignorišu međunarodno pravo”, javlja Glas Amrike..

Predsjednik Bush se nije ispričao za invaziju na Irak, koju je glavni sekretar Kofi Annan nedavno nazvao “ilegalnom”. Američki je predsjednik rekao da je akcija njegove zemlje “pomogla oslobađanju iračkog naroda od diktatora koji se odmetnuo od međunarodne zajednice.”

Obraćajući se sudionicima ovogodišnjeg zasjedanja Glavne skupštine UN-a, Bush je rekao da Amerika, bez obzira na teškoće, neće odustati od svoje politike: "Možemo očekivati eskalaciju terorističkih napada, u vrijeme kada se Afganistan i Irak primiču izborima. Posao koji je pred nama vrlo je zahtjevan. No, ti izazovi neće uzdrmati naše uvjerenje da je budućnost Afganistana i Iraka - sloboda. Kada ste suočeni s problemom, ne smijete se povući nego se trebate s njim uhvatiti u koštac."

Iako Kofi Annan u svom govoru nije spomenuo Sjedinjene Države, bilo je očito na koga misli kada je pozvao sve zemlje, i velike i male, i jake i slabe, da poštuju međunarodno pravo. Ovi se temeljni zakoni prečesto otvoreno krše, rekao je Kofi Annan. "Treba početi od načela da niko nije iznad zakona, te da nikomu ne treba zanijekati njegovu zaštitu. Svaka zemlja koja ističe poštivanje zakona unutar svojih granica, mora poštivati zakon i u inostranstvu. A svaka koja inzistira na poštivanju međunarodnog prava na svjetskoj sceni, mora poštivati zakon i na unutrašnjem planu", kazao je Annan.

Jučer je govorio i afganistanski predsjednik Hamid Karzai, koji je s optimizmom spomenuo izbore koji se trebaju održati sljedeći mjesec. No, u Afganistanu je terorizam i dalje jedan od glavnih izazova. "Ostaci terorista nastavljaju napadati naše građane: prijete našoj sigurnosti. Sve dok terorizam postoji, neće biti sigurni niti Afganistan, niti njegovi susjedi, a niti ostatak svijeta", izjavio je Karzai.

Čelnik prelazne vlade Iraka Allawi obratit će se Glavnoj skupštini u petak. On se jučer sastao s predsjednikom Bushom, kao i s predsjednikom Pakistana Pervezom Musharafom. Premijer Alawi se nada da će Pakistan u Irak uputiti kontingent svoje vojske, što bi bio prvi vojni angažman jedne islamske zemlje u Iraku. Pakistanski diplomati nisu željeli komentirati molbu iračkog čelnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: