Svijet
0

Bush: Amerika trebala bombardirati Auschwitz

FENA
Američki predsjednik George W. Bush u petak je u jerusalemskom memorijalnom centru Yad Vashem, posvećenom žrtvama holokausta, zastao pred zračnom snimkom Auschwitza i rekao da su Sjedinjene Države trebale bombardirati taj logor smrti kako bi spriječio istrebljenje Židova u njemu.

Upravitelj Yad Vashema Avner Shalev citirao je Busha koji je rekao kako je SAD trebao "to bombardirati", izvijestio je Associated Press.

Državna tajnica Condoleezza Rice kazala je kako je Bush referirao na željezničku prugu koja je vodila do logora, a ne na sam logor, u kojem je nacistička Njemačka ubila između 1,1 i 1,5 miliona Židova. O pitanju bombardiranja nacističkih logora smrti ili pruga koje su vodile do njih raspravljano je godinama, a izostanak akcije neki su objašnjavali ravnodušnošću saveznika.

Pred kraj Drugoga svjetskog rata saveznici su imali detaljne izvještaje o Auschwitzu od logoraša koji su uspjeli pobjeći, ali su odlučili ne bombardirati logor, ili prugu, kao i bilo koji drugi nacistički logor, usmjeravajući sve kapacitete na šire vojne operacije.

Uz pitanja izvedivosti tih akcija, postojala je i moralna dvojba oko mogućnosti da u napadima stradaju hiljade logoraša. Židovski čelnici tada su se sporili oko tog pitanja, no mnogi su tvrdili da bi žrtve bile opravdane.

Predsjednik Bush je sa suznim očima gledao snimke Auschwitza, a odluku saveznika da ga ne bombardiraju nazvao je "složenom", rekao je Shalev. Bush je, po njegovim riječima, potom pozvao državnu tajnicu Condoleezzu Rice kako bi s njom raspravio o odluci tadašnjeg predsjednika Franklina D. Roosevelta.

"Zašto to Roosevelt nije bombardirao?" - pitao je Bush državnu tajnicu, rekao je Shalev i dodao kako je Bush na kraju zaključio: "Trebali smo bombardirati."

Busha i Rice su u obilasku Yad Vashema pratili izraelski premijer Ehud Olmert i predsjednik Shimon Peres. Rice je kasnije, tokom leta za Kuvajt u zrakoplovu Air Force One brifirala novinare da je Bush govorio o pruzi do logora, navodi AP.

Kasnije su novinari ponovo pitali upravitelja Shaleva o komentarima Rice, na što je on rekao da Bush nije govorio konkretno šta su saveznici trebali bombardirati.

Ilustrirajući dvojbu oko pitanja zašto su saveznici ostavili netaknutima nacističke konclogore i pristupne pruge, iako su znali bombardirati tvornice pokraj njih, agencija AP citira poznato pitanje koji je dobitnik Nobelove nagrade za mir Elie Wiesel postavio 1993. na otvaranju Muzeja holokausta u Washingtonu.

"Zašto prugu koja vodi do Birkenaua nisu bombardirali saveznički bombarderi? Sve dok sam živ, to neću shvatiti", rekao je Wiesel.

Bushov prethodnik, predsjednik Bill Clinton, tom je prigodom kazao kako će Zapad "zauvijek živjeti sa saznanjem...da je premalo učinjeno".