{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush: Amerika podržava jaku Evropu

N
21.2.2005. u 23:13
0
0
Bush: Amerika podržava jaku Evropu
0
Bush: Amerika podržava jaku Evropu
Američki predsjednik George Bush izjavio je danas u Bruxellesu da "Amerika podržava jaku Evropu", zato što joj treba jak saveznik u promociji mira u svijetu, i založio se za jačanje transatlantskih odnosa.
“Amerika podržava jaku Evropu jer nam je potreban čvrst saveznik u teškom zadatku širenja slobode u svijetu”, rekao je Bush u prvom ključnom govoru na početku svoje četverodnevne posjete Evropi, kojim nastoji prevladati razlike iz prošlosti sa saveznicima i učvrstiti novu eru transatlantskog jedinstva poslije dvije godine tenzija zbog neslaganja oko rata u Iraku.

"U novom stoljeću savez Amerike i Evrope je glavno uporište naše sigurnosti", podvukao je Bush u susretu s belgijskim premijerom Guyjom Verhofstadtom, jednim od najglasnijih protivnika rata u Iraku, javile su agencije.

"Nikakva privremena neslaganja, ni nesporazumi naših vlada niti bilo kakva zemaljska sila, neće nas podijeliti", uvjeren je Bush.

Bush je ocijenio da je mir između Palestinaca i Izraela, koji podrazumijeva postojanje dvije države, sada na dohvatu ruke dodavši da izraelska vlada mora prestati s izgradnjom židovskih naselja, kao i da buduća palestinska država mora biti demokratska.

Sirija mora povući vojsku iz Libanona, naglasio je Bush, ocjenjujući da se u Libanonu trenutno testira zajednička odlučnost Amerikanaca i Evropljana za poštovanje demokratskih vrijednosti.

Govoreći o Iranu, američki predsjednik je rekao da vlada u Teheranu mora obustaviti svoju podršku teroristima, kao i da se odrekne svog nuklearnog programa upozorivši da nijedna opcija u rješavanju iranskog pitanja nije isključena.

On je pozvao američke bliske saveznike Saudijsku Arabiju i Egipat da urade više na razvoju demokracije, istodobno ocjenjujući da i Rusija mora obnoviti svoju privrženost demokratskim vrijednostima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: