Svijet
0

Bush: Američki vojnici ostat će u Iraku dok to bude potrebno

NINA
U sinoćnjem govoru u Ratnoj školi Kopnenih snaga SAD-a, američki predsjednik George Bush je rekao da će 30. juna vlast u Iraku biti predana suverenoj iračkoj vladi, dok će SAD pomoći u uspostavljanju sigurnosti i obnovi zemlje, javlja Glas Amerike (VOA).

Bush je istaknuo da će jedan od glavnih ciljeva biti i ostvarivanje općih izbora, gdje će Iračani demokratski izabrati nove lidere, te dodao da će 138 hiljada američkih vojnika ostati u Iraku "sve dok to bude potrebno", jer su Saddamovi lojalisti još uvijek aktivni.

"Vjerujemo da sloboda može unaprijediti i promijeniti živote u širem području Srednjeg istoka, kao što je poboljšala život u Aziji, Latinskoj Americi, Istočnoj Europi i Africi", istaknuo je Bush.

Kako javlja VOA, američki predsjednik je najavio i rušenje zloglasnog Saddamovog zatvora Abu Ghraib, u kojem se dogodio i skandal američkog zlostavljanja iračkih zatvorenika.

U govoru na Ratnom koledžu američke vojske u Pennsylvaniji, Bush je pokušao uvjeriti Amerikance da je u stanju u samo pet sedmica prije predaje vlasti privremenoj iračkoj vladi, preokrenuti situaciju u toj zemlji koju svakodnevno potresaju nasilje i oružani sukobi.