{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush: Ako teroristi zovu nekoga u ovoj zemlji, moramo znati zašto zovu

F
1.2.2008. u 11:58
0
0
Bush: Ako teroristi zovu nekoga u ovoj zemlji, moramo znati zašto zovu
0
Bush: Ako teroristi zovu nekoga u ovoj zemlji, moramo znati zašto zovu
Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush potpisao je u četvrtak odluku da 15 dana produži važnost zakona koji omogućava američkim agencijama da prate komunikacije između SAD-a i osumnjičenih terorista u inozemstvu bez prethodnoga sudskog naloga.
Bush je, govoreći u Las Vegasu, od zakonodavaca zatražio da program praćenja i prisluškivanja ne oročavaju vremenski, ističući da je to u interesu sigurnosti Sjedinjenih Država, prenosi VoA.

"Ako teroristi i ekstremisti zovu nekoga u ovoj zemlji, moramo znati zašto zovu, o čemu razmišljaju i šta planiraju. Da bismo zaštitili američki narod, naši profesionalci moraju imati neophodne uređaje da urade posao koji se od njih očekuje", kazao je Bush.

Petnaestodnevni produžetak odobren je prethodno u Kongresu. Američki predsjednik je zatražio da Kongres dade imunitet telekomunikacijskim kompanijama koje sarađuju sa vlastima u praćenju elektronskih komunikacija, čemu se demokrati, koji imaju većinu u oba zakonodavna doma – protive.

Oni također ističu da ako vlada želi pratiti komunikaciju osumnjičenih terorista u inozemstvu i osoba u SAD-u, mora prvo dobiti odobrenje od tajnog suda koji je uspostavljen zakonom o prismotri komunikacije s inozemstvom.

Predsjedavajući Komiteta za sudstvo u Predstavničkom domu demokrat John Coniers kaže da odluka o produženju važenja zakona ostavlja Kongresu vrijeme za raspravu o reformi i u isto vrijeme vodi računa o trenutnoj sposobnosti obavještajne službe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: