Svijet
0

Busek preporučuje referendum o ostanku Austrije u EU

FENA
Bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek, zbog jako lošeg raspoloženja Austrijanaca prema Evropskoj uniji, preporučuje radikalan korak - održavanje referenduma o ostanku u Uniji.

Busek je u intervjuu bečkom dnevniku Der Standard kazao kako austrijska politika u vezi s rezultatima istraživanja "Eurobarometra", koje je pokazalo negativan stav Austrijanaca prema EU-u, treba djelovati.

"Politika ne treba da reagirati, već djelovati. Političari bi mogli poduzeti radikalan korak i odlučiti se za održavanje referenduma o pitanju "želimo li ostati u EU ili iz nje istupiti"", kazao je bivši specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu.

"To preporučujem kako bi se konačno dobila definitivna jasnoća i EU ne bi više bila predmet populizma. Mora se pritom i jasno objasniti stanovništvu da bi u slučaju istupanja iz članstva ponovno moralo pokazati pasoš na granicama i da bi euro nestao", dodao je on.

Dosadašnja austrijska vlada, koju su činili Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP), čiji je Busek nekada bio čelnik, prema njegovom mišljenju "izvana je vodila dobru politiku prema Uniji, ali je unutra učinila premalo".

"Stalno se govori "EU i mi", a ustvari treba reći "mi smo EU". Shodno tome bi trebalo da se ponaša i politika, što ona ne čini", kritizirao je on.

On je kazao kako je loše raspoloženje stanovništva uvijek izazvano na nacionalnom nivou. "Naravno da i Evropska komisija može učiniti mnogo toga pametnije, ali se njezina odgovornost precjenjuje", dodao je Busek, prenosi Tanjug.

Busek je bio vicekancelar u austrijskoj vladi koja je zemlju 1994. godine uvela u Evropsku uniju.