Muslimanska nošnja
0

'Burquini' zabranjen na francuskim bazenima

Sarajevo-x.com
Zabrana kupanja u odjeći u kojoj se muslimanske žene kupaju poznatijoj kao 'burquini' pokrenuo je novu raspravu o religioznoj praksi i sekularnom društvu u Francuskoj. Naime, na javnim bazenima u ovoj zemlji nije dozvoljeno kupanje u širokoj odjeći koja prekriva cijelo tijelo.

Francuski zvaničnici u četvrtak su izjavili da je takva nošnja 'nehigijenska' te štetna za druge kupače. Oni su negirali tvrdnju da je zabrana nastala iz neprijateljstva prema muslimanskoj populaciji i njihovom javnom isticanju religioznih simbola.

Prema zakonu, plivačima nije dozvoljeno ući u bazen u vrećastoj odjeći, a zabranjen je i šorc kojeg nose surferi. Samo odijela koja idu uz tijelo su dozvoljena.

35-godišnja Francuskinja Carole koja je prihvatila islam kao svoju vjeruju ovu praksu je nazvala diskriminatornom. Ona je kupila 'burquini' jer joj je omogućio 'da se kupa, a da pritom ne otkriva previše'.

"Za mene to nije ništa drugo nego segregacija", kazale je ona, a prenosi AP.

Inače, ovo pitanje je goruća tema u Francuskoj već godinama. Procjenjuje se da oko pet miliona muslimana živi u ovoj zemlji, a islam je druga po redu vjeroisposvjest nakon katoličanstva.