Svijet
0

Burns: Srbijanski čelnici trebaju jamčiti sigurnost diplomata

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Države ogorčene su zbog napada na svoju ambasadu u Beogradu i zatražile su od srbijanskih čelnika da zajamče sigurnost njihovim diplomatima i smire zapaljivu retoriku koja je pridonijela nasilju, izjavio je Nicholas Burns, politički podtajnik State Departmenta.

"Još uvijek smo ogorčeni zbog onoga što se dogodilo u četvrtak navečer u Beogradu. Srbijanska vlada ima temeljnu odgovornost prema Bečkoj konvenciji da zaštiti diplomatska predstavništva", rekao je Burns u intervjuu CNN-u.

Osiguranje američkog veleposlanstva bilo je nedovoljno i nestalo je pred razularenom gomilom, rekao je Burns. "Mogli smo imati ogromne ljudske gubitke da snage sigurnosti ipak na kraju nisu stigle", dodao je.

Burns je u međuvremenu razgovarao sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i šefom diplomacije Vukom Jeremićem.

"Nazvao sam srbijanskog premijera i ministra vanjskih poslova i rekao da ćemo ih držati osobno odgovornima za sigurnost naših diplomata i američkih građana. Također sam sugerirao da je zapaljiva retorika mnogih srpskih ministara pridonijela atmosferi na ulicama koja je bila vrlo necivilizirana i jako okrutna", rekao je i dodao kako je srbijanska vlada dala jamstva da će zaštiti američku ambasadu. Naglasio je kako su Sjedinjene Države "spremne zaštiti svoje ljude".

Burns je izrazio očekivanje da će srbijanski čelnici dati "razborite i odmjerene izjave" koje će pozivati na mir i reći građanima da ne posežu za nasiljem prema Amerikancima, Britancima, Turcima ili drugima, jer je napadnuto više ambasada u Beogradu.

Na pitanje o nastavku prosvjeda u Mitrovici, Burns je odgovorio da je "Srbija izgubila kontrolu nad Kosovom prije devet godina" i da je Kosovo od tada pod upravom UN-a.

"SAD i većina Europe, i mnoge druge zemlje, snažno su podržale neovisnost Kosova. Ogromna većina stanovnika, i do 95 posto, su kosovski Albanci. Prosvjedi koje ste vidjeli pokrenuli su predstavnici manjinskog stanovništva, koje treba zaštiti, ali koji nemaju pravo pribjegavati nasilju", kazao je Burns.

SAD će snažno podržavati Kosovo, politički i ekonomski, a NATO snage, uključujući i američke, ostat će na terenu kako bi štitile stanovništvo Kosova od onih koji uzimaju zakon u svoje ruke, zaključio je politički podtajnik State Departmenta.

State Department je u petak naložio privremeni odlazak dijela osoblja ambasade u Beogradu, onih djelatnika čija prisutnost u ovom trenutku nije nužna, kao i članova obitelji diplomata.