Svijet
0

Burns najavio novu kampanju protiv Irana

FENA
Sjedinjene Američke Države najavile su u ponedjeljak navečer novu diplomatsku inicijativu usmjerenu ka uvođenju još oštrijih sankcija protiv Irana, zbog odbijanja te države da obustavi program razvoja nuklearne tehnologije.

"Namjeravamo da pokrenemo snažnu, oštru diplomatsku inicijativu, protiv najradikalnije i najopasnije vlade na Srednjem Istoku", rekao je treći čovjek State Departmenta Nicholas Burns.

Nastavak američke diplomatske ofanzive na Iran, kako navode diplomati u njujorškom sjedištu Ujedinjenih nacija, očekuje se u septembru, kada će se na dnevnom redu Savjeta sigurnosti UN još jednom naći prijedlog novih sankcija protiv Irana.

Mada je Iran, u više navrata, odbacivao optužbe vezane za razvoj nuklearnog naoružanja, međunarodnim stručnjacima bilo je u prošlosti onemogućen uvid u atomski program Teherana.

Prošlog mjeseca, međutim, iranske vlasti izrazile su spremnost da sarađuju sa inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Burns je, međutim, ocjenio da takve najave Teherana, suštinski, predstavljaju pokušaj da se čitav diplomatski proces rastegne na duži rok, kako bi Iran dobio na vremenu i u potpunosti ovladao tehnologijom nepohodnom za izradu atomske bombe.

"Jasno je šta Iran želi. Oni pokušavaju da razvodne američku inicijativu usmjerenu ka uvođenju novog paketa kaznenih mjera. Takav potez, Teheran je morao povući još prije nekoliko godina", rekao je Burns.

Jedan od "20 najmoćnijih ljudi u SAD", kako su ga prozvali ovdašnji mediji, također, je pozvao sve članice međunarodne zajednice da obustave saradnju sa Iranom. Pomoćnik Condolezzee Rice je, međutim, još jednom istakao rješenost Washingtona da problem iranskog nuklearnog programa riješi diplomatskim putem.

"Naša strategija rješavanja iranske nuklearne krize zasnovana je na diplomatskom procesu. Niko ne treba da sumnja u naše namjere da problem riješimo diplomatskim putem", rekao je Burns, prenosi Tanjug.

Zvaničnik State Departmenta je, međutim, dodao da i druge opcije, poput vojne akcije, "ipak ostaju na stolu". Burns, međutim, nije želio da komrntira najave da će SAD uvrstiti iransku Revolucionarnu gardu na listu terorističkih organizacija, zbog navodne upletenosti te oružane formacije u opremanje i obučavanje šijitskih pobunjenika u Iraku, Hezbolaha u Libanu i Hamasa na palestinskim teritorijama.