Svijet
0

Burns najavio mogućnost novih sankcija za Iran

FENA
Američki državni podsekretar Nicholas Burns izjavio je danas u Parizu da očekuje da će Vijeće sigurnosti UN kroz nekoliko sedmica početi razgovore o novoj rezoluciji o dodatnim sankcijama Iranu zbog spornog nuklearnog programa.

"Vjerujemo da bi evropske, bliskoistočne i azijske zemlje trebalo da usvoje čak oštrije sankcije mimo rezolucije Vijeća sigurnosti ", dodao je Burns obraćajući se novinarima u Parizu.

VS UN-a je već u dva navrata Iranu uvelo sankcije zbog odbijanja da prekine obogaćivanje uranijuma. Prvi put decembra 2006. i zatim marta ove godine kada su još pooštrene zato što je Iran nastavio da razvija proces obogaćivanja uranijuma, podsjetio je AP.

Saglasnost o novoj rezoluciji o sankcijama Teheranu postignuta je, kako ukazuje američka agencija, pošto je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nedavno podnijela najnoviji izvještaj koji je potvrdio da Iran nastavlja da unaprjeđuje svoj nukelarni program a da IAEA nije o tome informirana.

Osim toga jučer je visoki iranski pregovarač otkazao razgovore sa predsjednikom IAEA.

Iran tvrdi da nuklearni program razvija u mirnodobske svrhe, odnosno za proizvodnju električne energije, ali zapadne zemlje smatraju da je cilj te zemlje proizvodnja atomskog oružja.