{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Burns: Balkan će biti jedan od prioriteta i naredne administracije

F
13.6.2008. u 12:59
0
0
Burns: Balkan će biti jedan od prioriteta i naredne administracije
0
Burns: Balkan će biti jedan od prioriteta i naredne administracije
Dvojica značajnih eksponenata zapadne politike u vrijeme procesa disolucije bivše Jugoslavije danas različito gledaju na buduću politiku zapada, prvenstveno Sjedinjenih Država u regiji. Lord David Owen i Nicholas Burns saglasni su, međutim, da je euroatlantska perspektiva regije recept za stabilnost i prosperitet balkanskih država.
Upitan da ocijeni politiku Zapada u bivšoj Jugoslaviji, lord David Owen, jedan od ključnih mirovnih posrednika tokom ratnih 1990-ih godina, kaže da se neuspjesi, uključujući njegove lične, mogu ispraviti dugoročnom predanošću Balkanu kome se vrata za integraciju u EU moraju ostaviti otvorenim, uz značajno strpljenje.

“Konflikt je okončan, ali etnički sukobi ostavljaju duboke ožiljke, a u Jugoslaviji su ožiljci duboki”, kaže lord Owen.

Govoreći o Kosovu – on ukazuje da to pitanje komplicira opasnu situaciju u Abhaziji, jer je Zapad ignorirao Rusiju.

“Rusija odbija diktat i ona ne gleda blagonaklono na naše prihvaćanje
nezavisnosti Kosova bez odobrenja UN-a. Mi moramo, poučeni greškama iz prošlosti, da se okrenemo dijalogu jer diktat Rusiji je bio moguć u vrijeme raspada Sovjetskog saveza. Rusija je sada jača, ne toliko koliko misli da je jaka, ali neće dozvoliti diktat”, upozorava Owen.

No, bivši američki državni podsekretar za politička pitanja Nicholas Burns smatra da reverzibilnog procesa na Kosovu neće biti – da je od fundamentalne važnosti da kosovske vlasti realiziraju obaveze koje se odnose na zaštitu manjinskih zajednica, ali i da je neophodan konstruktivniji angažman Beograda u pogledu prihvaćanja realnosti nezavisnog Kosova.

Balkan će, smatra Nicholas Burns, biti jedan od prioriteta i u narednoj administraciji.“Kosovo se više nikad neće vratiti u odnos zavisnosti od Srbije. Bit će nezavisna država i srpske vlasti to moraju poštovati”, kaže Burns.

Bivši visoki zvaničnici SAD-a i Velike Britanije saglasni su da je dugoročna predanost Balkanu od suštinske važnosti za stabilizaciju regije, mada različito gledaju na buduću poziciju i djelovanje zapada, posebno administracije u Washingtonu.

“Potreban je multilateralni pristup i povratak politici saradnje. Era unilaralizma predsjednika Busha i – rekao bih, predsjednika Clintona – završena je. Vrijeme je za politiku kolaboracije koju je oličavao Bush stariji – bilo da je riječ o stvaranju široke koalicije protiv iračke invazije Kuvajta ili politike koja je vodila ujedinjenju Njemačke”, smatra David Owen.

Balkan će, smatra Nicholas Burns, biti jedan od prioriteta i u narednoj administraciji jer su SAD i EU dosta uložili u buduću stabilnost i prosperitet regije.

“Činjenica da Balkan sada može da se okrene prosperitetu i većoj slobodi, te da može da se integrira u EU I NATO – strateški je interes SAD-a. Naredni američki predsjednik bi trebalo da ima Balkan na listi prioriteta i završi posao koji su počeli njegovi prethodnici u Bijeloj kući”, dodaje Burns.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: