{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Burns: Američki vanjskopolitički prioriteti se udaljuju od Evrope

F
14.11.2007. u 10:38
0
0
Burns: Američki vanjskopolitički prioriteti se udaljuju od Evrope
0
Burns: Američki vanjskopolitički prioriteti se udaljuju od Evrope
Foto: AP
Podtajnik u američkom Državnom tajništvu Nicholas Burns izjavio je da su se vanjskopolitički prioriteti Washingtona udaljili od Evrope prema područjima koja predstavljaju veliku prijetnju po Sjedinjene Države.
Nicholas Burns kaže da je američka vanjska politika desetljećima bila usmjerena na Evropu. Sjedinjene Države uložile su ogroman napor u oslobođenje Evrope jer je najveća prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti u 20. stoljeću došla s tog kontinenta.

Nicholas Burns dodaje da su u toku velike promjene: "Najveća promjena koju sam uočio u protekle tri-četiri godine jest pomicanje strateškog fokusa od Evrope prema Srednjem istoku i Južnoj Aziji, a donekle i Istočnoj Aziji. Do toga je došlo jer se na tim područjima nalaze smrtonosne prijetnje po SAD. To ne znači da Evropa nije važna nego da je Evropa uspješna. Čak i s našom, u posljednje vrijeme, bremenitom vezom s Rusijom, ti odnosi nisu ugroženi ključnom prijetnjom po naše postojanje. Takve prijetnje dolaze sa Srednjeg istoka."

U govoru studentima o vanjskoj politici, treći dužnosnik u hijerarhiji Državnog tajništva iznio je popis najvećih izazova svijetu u sljedećih 50 do 70 godina:

"Izazovi su slijedeći: globalne klimatske promjene, krijumčarenje žena i djece, međunarodni krijumčari droga, organizirani kriminal, terorizam i razvoj terorističkih skupina diljem svijeta te mogućnost da se terorističke organizacije domognu oružja masovnog uništavanja."

Burns je naglasio da se globalne prijetnje mogu poraziti samo putem međunarodnih napora: "Zajednički nazivnik je taj da se čak i najmoćnija zemlja svijeta ne može sama nositi s bilo kojim od ovih problema već mora surađivati s Ujedinjenim narodima, Evropskom unijom, NATO savezom, partnerima u Africi, Afričkoj uniji, Organizaciji zemalja Jugoistočne Azije, Organizacije američkih država."

Američki dužnosnik kaže da je doba izolacionizma u američkoj vanjskoj politici prošlo. U globaliziranom, tehnološki naprednom svijetu, Atlanski i Tihi okean više nisu zapreke koje mogu držati neprijatelje dalje od američkih obala. Najbolji način zaštite Sjedinjenih Država, kaže Nicholas Burns, jest kroz uključivanje drugih zemalja u borbu protiv današnjih prijetnji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: