Sve napetije u Africi
53

Burkina Faso i Mali zaprijetili: Svaka intervencija u Nigeru znači napad i na naše države

V. K.
Demonstranti u Nigeru (Foto: EPA-EFE)
Demonstranti u Nigeru (Foto: EPA-EFE)
Nakon što su lideri zapadnoafričkih zemalja zaprijetili kako će upotrijebiti silu kako bi u Nigeru na vlast vratili svrgnutog predsjednika Mohameda Bazouma, čelnici Burkine Faso i Malija upozorili su kako bi taj potez bio katastrofalan.

U zajedničkoj izjavi vlada Burkine Faso i Malija zvaničnici su upozorili da bi svaka vojna intervencija proti Nigera ujedno bila ravna objavi rata i ovim državama.

"Katastrofalne posljedice vojne intervencije u Nigeru mogle bi destabilizovati cijeli region. Odbijamo da primijenimo ilegalne, nelegitimne i nehumane sankcije protiv naroda i vlasti Nigera", naveli su.

Inače, na hitnom samitu Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) zatraženo je da se predsjednik Bazoum vrati na funkciju u roku od sedam dana te da će se u suprotnom preduzeti sve mjere za obnavljanje ustavnog poretka Nigera.

"Takve mjere mogu uključivati upotrebu sile", poručili su iz ECOWAS-a.

Ovaj blok također je uveo ekonomske sankcije vođama državnog udara u Nigeru te su zamrznuli sve komercijalne i finansijske transakcije između država članica ekonomskog saveza i Nigera.

Pobunjenici koji su zauzeli vlast optužili su također Francusku kako pokušava vojno intervenirati kako bi vratila predsjednika Bazouma na vlast. Ipak, ministrica vanjskih poslova Francuske Catherine Colonna demantovala je ove navode.

"Jedini prioritet Francuske je sigurnost naših državljana. Francuska veoma pažljivo prati cijelu situaciju", rekla je šefica francuske diplomatije.