Njemačka
25

Bundestag usvojio zakon o imigraciji kako bi lakše privukli radnike iz trećih zemalja

S. Š.
Njemački kancelar Olaf Scholz (Foto: EPA-EFE)
Njemački kancelar Olaf Scholz (Foto: EPA-EFE)
Njemački Bundestag je usvojio reformu zakona o imigraciji za radnike iz zemalja izvan Evropske unije (EU). Koalicija SPD, Zelenih i FDP-a time želi privući više radnika iz trećih zemalja kako bi ublažila nedostatak kvalificiranih radnika u Njemačkoj.

Bundestag je reformu usvojio sa 388 glasova za, 234 protiv i 31 uzdržanim. Unija i AfD su najavili odbijanje, a ljevica je bila uzdržana.

Kako piše njemački Spiegel, jedna od novih karakteristika zakona je takozvana oportunitetna karta zasnovana na bodovnom sistemu.

Kriteriji za koje postoje bodovi uključuju poznavanje jezika, profesionalno iskustvo, godine i povezanost sa Njemačkom.

Primjerice radi, u budućnosti bi IT stručnjaci trebali imati mogućnost da dolaze i bez fakultetske diplome, pod uslovom da pokažu određene kvalifikacije. Također bi trebalo biti lakše tražiocima azila koji su ušli u zemlju prije 29. marta 2023., koji rade ili imaju izglede za kvalifikovani posao.

"Njemačka će usvajanjem nacrta zakona dobiti najmoderniji zakon o imigraciji na svijetu. Sljedeći korak mora biti značajno smanjenje birokratske procedure kako bi put do Njemačke bio manje težak za kvalifikovane radnike.", rekla je federalna ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser (SPD).

Andrea Lindholz, zamjenica šefa kluba CDU/CSU, međutim, kritikovala je ovu reforma zakona opisujući je kao "prevaru".

"Umjesto da otvara put kvalificiranim radnicima, smanjuje razinu obrazovanja i jezične vještine koje se traže od migrantskih radnika, rekla je. Novim sistemom bodovanja koalicijska vlada stvara 'birokratsko čudovište"', dodala je Lindholz.

Što se tiče detaljnijeg opisa izmjena zakona, to je donio Tagesschau u analizi.

Onaj dio koji najviše zanima radnike iz BiH jeste dopunska odredba koja se odnosi na Zapadni Balkan.

"U dopunskoj uredbi bit će produžena regulativa Zapadnog Balkana, koja je ograničena na kraj 2023. godine. Po ovom osnovu, poslodavci u Njemačkoj su do sada uspjeli zaposliti 25.000 radnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije. Kvota će biti povećana na 50.000. Uredba se smatra uspješnim modelom koji je doveo mnogo kvalifikovanih radnika u Njemačku", navedeno je u analizi Taggesshau.