Bundeswehr na frontu?
29

Bundestag: NATO armije samostalno mogu ići u Ukrajinu, to ne znači uključenje Saveza u rat

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema dokumentu koji su istraživačke službe pripremile za njemački Bundestag, moguće je rasporediti kopnene trupe NATO-a u rat u Ukrajini. To dopušta međunarodno pravo.

Prema naučnim službama, to ne bi automatski značilo uključivanje svih država Sjevernoatlantskog saveza u sukob.

"Ako država članica NATO-a djeluje jednostrano - to jest, ne u okviru unaprijed dogovorene operacije NATO-a i izvan vojne komandne strukture NATO-a - niti NATO kao cjelina niti druge države partneri NATO-a ne postaju strana u sukobu", stoji u tekstu dokumentu koji je objavila njemačka novinska agencija putem Die Welta.

Krajem februara francuski predsjednik Emmanuel Macron nije isključio da će kopnene trupe u budućnosti biti raspoređene u Ukrajini. S druge strane, njemački kancelar Olaf Scholz (SPD) jasno je odbacio raspoređivanje zapadnih trupa u Ukrajini.

"Ako se trupe države članice NATO-a uključe u kolektivnu samoodbranu (član 51. Povelje UN-a) za dobrobit Ukrajine u postojećem sukobu i budu napadnute od strane druge strane sukoba tokom borbi u sukobu, području, ne radi se o slučaju prema članu 5 Ugovora o NATO-u", odgovorili su njemački stručnjaci na pitanje njemačkog ministra.

Spomenuti peti član kaže: "Oružani napad na jednu ili više njih smatrat će se napadom na sve njih, a one (države) se u tom slučaju obvezuju pridonijeti pomoći napadnutim članicama".

"Vojno raspoređivanje francuskih kopnenih trupa u korist Ukrajine temeljilo bi se na kolektivnom pravu na samodobranu prema članku 51. Povelje UN-a, te bi stoga bilo dopušteno prema međunarodnom pravu", stoji u dokumentu.

"Vojni odgovor Rusije protiv ciljeva u Francuskoj bi, naprotiv, predstavljao 'oružani napad' u smislu čl. 5 Ugovora o NATO-u, kojim bi se utvrdili činjenični uvjeti za proglašenje slučaja savezništva NATO-a", navodi se u dokumentu.

Istraživačke službe koje su pripremile dokument o mogućem angažmanu kopnenih snaga NATO-a u Ukrajini dio su Bundestaga i istražuju teme na zahtjev pojedinih zastupnika, ali i za odbore Bundestaga.