The Independent
0

Bulevar Georgea W. Busha u Gruziji

FENA
Foto: Independent
Foto: Independent
Nema mnogo zemalja na svijetu koje su glavnu ulicu koja vodi od aerodroma u prijestonici nazvale Bulevarom Georgea W. Busha, ali je Gruzija koristila takve stvari kako bi kod jedne svjetske supersile kupila policu osiguranja protiv sve jače Rusije Vladimira Putina, piše britanska štampa.

Prenoseći razočarenje običnih Gruzijaca u Amerikance i druge zapadne saveznike, dnevnik The Independent piše u utorak da su Amerikanci, osim što su naoružavali gruzijsku vojsku, i obučavali njihove vojnike u kampu otvorenom 2002. godine.

List međutim navodi da su američki instruktori počeli pakovati kofere odmah nakon što se nad Gruzijom pojavila prva ruska vojna letjelica.

Jedan od američkih instruktora ispričao je ovom listu kako se znalo da ljudi u Južnoj Osetiji krive Amerikance što naoružavaju Gruzijce i planiraju napad na njih.

"Svakako da smo ih naoružavali i ne bi me iznenadilo da su i ovi u Washingtonu znali šta se događa", rekao je sagovornik Independenta dodajući da Amerikanci ne mogu voditi sve ratove na svijetu, jer već vode one u Iraku i Afganistanu.