|

Bukurešt osudio proganjanje Rumuna u Italiji

Bukurešt osudio proganjanje Rumuna u Italiji
0
F
FENA
5.11.2007. u 12:32
0
komentara
0

dijeljenja
Bukurešt osudio proganjanje Rumuna u Italiji
Rumunski predsjednik Traian Basescu osudio je nasilje protiv rumunskih državljana u zemljama Evropske unije i podsticanje nepoštovanja njihovih građanskih prava, dok ministar odbrane Teodor Melescanu smatra da progon Rumuna u Italiji treba prestati.
"Kao šef rumunske države osuđujem svako nasilje protiv rumunskih državljana, kao i sve govore koji podstiču na nepoštovanje njihovih građanskih prava, bez obzira na kom dijelu teritorije EU-a se oni nalazili", rekao je Basescu u izjavi za štampu koju u ponedjeljak prenosi nacionalna agencija Rompres.

Basescu je u vezi s nedavnim inicidentima u Italiji, koji su rezultirali hapšenjem i deportacijom Rumuna, ali i ksenofobnim napadima protiv rumunske zajednice u toj zemlji, kazao da su za to odgovorne obje strane.

"Zločini ne mogu biti oprošteni, ali zloupotrebe se također ne mogu tolerirati", zaključio je Basescu.

Jedan rumunski Rom je u predgrađu Rima ubio prošle srijede Talijanku Giovanu Reggiani, što je izazvalo netrpeljivost prema ostalim pripadnicima rumunske zajednice u Italiji i dovelo do više incidenata.

Ministar odbrane Belescanu je ocijenio da bi proganjanje Rumuna u Italiji trebalo prestati i podsjetio da će predstavnici Rumunije u evropskim institucijama pokrenuti pitanje legalnosti mjera talijanskih vlasti u spomenutim incidentima.

On je kazao da smatra kako većina mjera talijanskih vlasti prevazilazi odgovarajući nivo reakcije na nasilno ponašanje, koje on osuđuje kao i svi u Rumuniji. Ministar je zaključio kako je neprihvatljivo da svi Rumuni budu diskriminirani zbog zločina jednog čovjeka.

Rumunski premijer Calin PopescuTariceanu je u telefonskom razgovoru zatražio od talijanskog premijera Romana Prodija da poduzme neophodne mjere kako bi se osigurala zaštita pripadnika rumunske zajednice u Italiji koji su "pošteni, vrijedni ljudi koji treba da se osjećaju sigurno kao bilo koji drugi građanin".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.