{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bukurešt osudio proganjanje Rumuna u Italiji

F
5.11.2007. u 12:32
0
0
Bukurešt osudio proganjanje Rumuna u Italiji
0
Bukurešt osudio proganjanje Rumuna u Italiji
Rumunski predsjednik Traian Basescu osudio je nasilje protiv rumunskih državljana u zemljama Evropske unije i podsticanje nepoštovanja njihovih građanskih prava, dok ministar odbrane Teodor Melescanu smatra da progon Rumuna u Italiji treba prestati.
"Kao šef rumunske države osuđujem svako nasilje protiv rumunskih državljana, kao i sve govore koji podstiču na nepoštovanje njihovih građanskih prava, bez obzira na kom dijelu teritorije EU-a se oni nalazili", rekao je Basescu u izjavi za štampu koju u ponedjeljak prenosi nacionalna agencija Rompres.

Basescu je u vezi s nedavnim inicidentima u Italiji, koji su rezultirali hapšenjem i deportacijom Rumuna, ali i ksenofobnim napadima protiv rumunske zajednice u toj zemlji, kazao da su za to odgovorne obje strane.

"Zločini ne mogu biti oprošteni, ali zloupotrebe se također ne mogu tolerirati", zaključio je Basescu.

Jedan rumunski Rom je u predgrađu Rima ubio prošle srijede Talijanku Giovanu Reggiani, što je izazvalo netrpeljivost prema ostalim pripadnicima rumunske zajednice u Italiji i dovelo do više incidenata.

Ministar odbrane Belescanu je ocijenio da bi proganjanje Rumuna u Italiji trebalo prestati i podsjetio da će predstavnici Rumunije u evropskim institucijama pokrenuti pitanje legalnosti mjera talijanskih vlasti u spomenutim incidentima.

On je kazao da smatra kako većina mjera talijanskih vlasti prevazilazi odgovarajući nivo reakcije na nasilno ponašanje, koje on osuđuje kao i svi u Rumuniji. Ministar je zaključio kako je neprihvatljivo da svi Rumuni budu diskriminirani zbog zločina jednog čovjeka.

Rumunski premijer Calin PopescuTariceanu je u telefonskom razgovoru zatražio od talijanskog premijera Romana Prodija da poduzme neophodne mjere kako bi se osigurala zaštita pripadnika rumunske zajednice u Italiji koji su "pošteni, vrijedni ljudi koji treba da se osjećaju sigurno kao bilo koji drugi građanin".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: