Svijet
0

Bugarskim bolničarkama i doktoru kazna preinačena u doživotni zatvor

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Libijsko Visoko pravosudno vijeće u utorak navečer promijenilo je smrtne kazne bugarskim bolničarkama i palestinskom liječniku u kazne doživotnog zatvora, prenijele su svjetske agencije.

"Visoko pravosudno vijeće odlučilo je promijeniti smrtnu kaznu bugarskim bolničarkama i palestinskom liječniku u kaznu doživotnog zatvora", stoji u kratkom saopćenju Vijeća.

Odustajanjem Libije od smrtne kazne za pet bugarskih bolničarki i palestinskog liječnika koji su osuđeni pod optužbom da su namjerno zarazili libijsku djecu virusom HIV-a, rastu nade da bi Bugarke i palestinski liječnik mogli nakon osam godina zatvora uskoro biti oslobođeni, navodi Reuters.

Prije nego što je Vijeće donijelo odluku, postignut je dogovor o odšteti 460 obitelji HIV-pozitivne libijske djece koji predviđa isplatu milion dolara po obitelji.

"Moje osobno tumačenje je da je njihov potez jednak oprostu jer je novac za odštetu u Islamu jednak 'krvavom novcu' koji podrazumijeva oprost", rekao je glasnogovornik obitelji oboljele djece Idriss Lagha.

Visoko pravosudno vijeće, najviše pravosudno tijelo u Libiji, koje ima ovlasti mijenjati sudske presude i davati pomilovanja, slučaj je preuzelo prošle sedmice nakon što je libijski Vrhovni sud potvrdio smrtnu kaznu.

Reagirajući na vijest o promijeni kazne, glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack, koji još nije primio službenu obavijest o odluci, ponovio je da SAD drži da bolničarke i liječnik trebaju biti odmah oslobođeni.

"Naše je stajalište nepromijenjeno, njih se treba vratiti kući", rekao je McCormack.

Članovi obitelji osuđenih bolničarki u prvim su reakcijama koje prenose agencije izrazili zadovoljstvo odustajanjem Libije od smrtne kazne, no ističu da će doista biti zadovoljni tek kada se osuđene bolničarke vrate kući.