The Times
0

Bugarski kriminalci poslanički kandidati

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko najpoznatijih bugarskih kriminalaca uspjelo se izvući iz zatvora tako što su se kandidirali na parlamentarnim izborima koji se održavaju u nedjelju, izvještava u petak londonski dnevnik The Times.

Optuženi za reketiranje, pronevjere i još teža krivična djela u Bugarskoj pronašli su novi način da izađu iz zatvora – kandidirali su se za poslanike; prosto koriste zakon koji i poslanicima i poslaničkim kandidatima garantira imunitet od krivičnog gonjenja, objašnjava Times.

Kandidati su naprimjer braća Galev optužena za reketiranje i rukovođenje organiziranom kriminalnom grupom a jedan od njih ima dobre šanse da uđe u parlament, dodaje list.

Predsjednik Georgi Parvanov apelirao je na građane da ne glasaju za bilo koga ko je osumnjičen ili optužen za krivična djela, kako se imidž Bugarske kao zemlje u kojoj cvjeta korupcija ne bi dodatno pogoršao u trenutku kada Evropska unija razmatra da li da deblokira finansijski pomoć koja je i suspendirana zbog široko rasprostranjene korupcije, piše Times.