|

Bugarska: Zvaničnici vratili bonuse nakon javnih kritika

Bugarska: Zvaničnici vratili bonuse nakon javnih kritika
0
F
FENA
7.3.2012. u 18:52
0
komentara
0

dijeljenja
Bugarska: Zvaničnici vratili bonuse nakon javnih kritika Bojko Borisov
Zvaničnici bugarske vlade, kojima su prijetili otkazi ako ne vrate bonuse koje su primili od 2009. godine, vratili su do srijede više od 313.000 eura, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov.
"U skladu s našom dužnošću, ministri, zamjenici ministara, šefovi političkih kabineta, guverneri i njihovi zamjenici vratili su do danas preko 603.000 leva koje su dobili tokom 2009, 2010. i 2011.", rekao je Borisov na pres-konferenciji, prenosi AFP.

"Zvaničnici su imali rok do danas da vrate bonuse. Svi koji su vratili novac zadržali su posao", naveo je premijer, dodajući da je jedan šef političkog kabineta dobio otkaz.

Borisov je prošle srijede primorao svoj kabinet da vrati novac nakon glasnih kritika građana zbog otkrića da su šefovi dviju državnih agencija sebi prošle godine dodijelili petocifrene bonuse.

"Ovo je možda prvi put u historiji da su zvaničnici vratili novac koji su legalno dobili", naveo je Borisov.

On je svoj "prilično ponižavajući potez" branio kao neophodan da bi se ostvarila budžetska štednja u vrijeme globalne krize, kao i da bi se "povratilo osjećanje pravednosti".

Kada je 2009. godine došao na vlast, Borisov je zamrznuo plaće u javnom sektoru i zabranio članovima svog kabineta da primaju novac za rad u upravnim i nadzornim odborima državnih kompanija.

Premijer je iskoristio priliku da pozove sve članove bivše socijalističke vlade da takođe vrate bonuse koje su primili između 2005. i 2009, a koji, po riječima Borisova, iznose oko 15-16 miliona leva (osam miliona eura).

- Sav novac biće upotrebljen za pomoć djeci kojoj su neophodne skupe operacije u inostranstvu, dodao je Borisov.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.