Svijet
20

Bugarska zabranila burku, kazne do 770 eura

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bugarska je postala posljednja od niza evropskih zemalja koja je zabranila nošenje vela koji pokriva lice. Kontroverzni zakon će ženama koje prekrše zabranu uskratiti pravo na socijalnu pomoć.

Bugarski parlament je odobrio zakon, koji je podržala nacionalna koalicija "Patriotska fronta". Jedan od vođa stranke, Krasimir Karakachanov rekao je da će ovaj zakon poboljšati sigurnost, rekavši da je burka više uniforma nego što je religijski simbol.

Žene koje prekrše zakon će morati platiti kaznu do 770 eura, a bit će im ukinuta i socijalna pomoć.

Zakon nije dočekan od svih sa istim entuzijazmom. Partija Pokret za prava i slobode se suprotstavila uvođenju ovog zakona i napustila je prostoriju iz protesta. Zakonu se protive i grupe za odbranu ljudskih prava, poput organizacije Amnesty International, koje kažu da ovaj zakon krši slobodu izražavanja i religije.

"Ovaj zakon dio je uznemirujućeg trenda netolerancije, ksenofobije i rasizma u Bugarskoj", rekli su iz Amnesty International UK i dodali da se sigurnosne bojazni mogu osloviti sa manjim restrikcijama pokrivanja lica u lokacijama sa visokim rizikom.

Slične zabrane već su uvedene u neke druge evropske zemlje, kao što su Francuska, Holandija i Belgija. U Francuskoj je veliku buru izazvala zabrana burkinija, oko koje se još uvijek vodi diskusija, iako je proglašena nelegitimnom.

Oko deset posto bugarske populacije čine muslimani.