Vrijedan 13 miliona eura
0

Bugarska tereti dva turska državljana za krijumčarenje najmanje 400 kilograma heroina

SRNA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bugarske vlasti su zaplijenile najmanje 400 kilograma heroina iz Irana, sakrivenog u mermernim pločama, i optužile dvojicu državljana Turske za krijumčarenje droge, saopćili su danas iz tužilaštva Bugarske.

Droga je dovezena u crnomorsku luku Varnu u četiri kontejnera, a potom prebačena u skladište u južnom gradu Slivenu, izjavila je Valentina Madžharova, šefica Kancelarije specijalnog tužilaštva.

"Govorimo o krijumčarskom kanalu za heroin iranskog porijekla, koji je namijenjen daljoj distribuciji u zapadnoj Evropi", izjavila je ona novinarima.

U svakoj ploči u šupljini je bilo tri do četiri kilograma heroina visokog kvaliteta. Madžharova je rekla da bi količina droge mogla biti povećana na 500 kilograma kada se završi pregled svih ploča. Vrijednost droge na crnom tržištu procijenjena je na više od 13 miliona eura.

Dvojica turskih državljana su privedena i optužena za krijumčarenje velike količine droge nakon istrage koja je trajala četiri mjeseca. Bugarska policija je u toj operaciji sarađivala sa evropskim i američkim vlastima, ukazala je Madžharova.