Zahtijevaju popravku
27

Bugarska šalje neispravne projektile S-300 u Ukrajinu, Rusija pozvala da povuku odluku

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bugarski parlament je većinom glasova odobrio pružanje dodatne vojne pomoći Ukrajini, posebno projektila 5V55R za protivvazdušni raketni sistem S-300, koji su trenutno neispravni i zahtijevaju popravku.

Lider političke partije "Vozroždenie" Kostadin Kostadinov je o tome govorio za TASS nakon rezultata zatvorenog dijela skupštinskog sastanka.

"Naša zemlja nema mogućnosti da samostalno popravlja ovu municiju, a njihova upotreba bi mogla stvoriti ozbiljan rizik po živote bugarskog vojnog osoblja. Za razliku od Bugarske, Ukrajina je izjavila da ima sposobnost da osposobi takvu municiju sa defektima", rekao je bugarski parlament u otvorenom dijelu sastanka.

Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Ruske Federacije saopštila je da je transfer naoružanja u Ukrajinu neprihvatljiv bez prethodnog pismenog pristanka Rusije.

"Dakle, riječ je o još jednom pokušaju bugarskog rukovodstva da grubo prekrši svoje međunarodne obaveze u oblasti kontrole naoružanja, uprkos ponovljenim objašnjenjima ruske strane. Prebacivanje naoružanja u zonu borbenih dejstava u Ukrajini neminovno će dovesti do dodatne eskalacije sukoba i nevinih žrtava", saopštila je služba.

Ruska strana pozvala je Bugarsku da "preispita odluku donijetu kako bi se spriječilo kršenje međunarodnog prava u oblasti vojno-tehničke saradnje".