Svijet
0

Bugarska priznaje da je ubijala bjegunce u doba komunizma

FENA
Bugarska je u petak prvi put priznala da je ubijala bjegunce koji su u komunističko doba pokušavali ilegalno prijeći s druge strane "željezne zavjese".

"Utvrdili smo da su najmanje dva Nijemca ubijena kada su 1974. i 1988. godine pokušala pobjeći preko Bugarske", izjavila je glasnogovornica zvaničnog odbora za ispitivanje komunističkih arhiva Jekaterina Bonševa, precizirajući da su to tek prvi rezultati, javio je AFP.

Historičari smatraju da su do pada "željezne zavjese" 1989. godine nekoliko desetaka a možda i stotina građana iz istočnog bloka ubili bugarski graničari kad su pokušali da prijeđu u Tursku i u Grčku. Sofija do sada nije priznala nijedan slučaj.

Istraživanja su počela u martu, nakon što je istraživač na univerzitetu Oldenburg u Njemačkoj Stefan Appelius izjavio kako je prikupio dokaze da je 18 bjegunaca ubijeno prilikom 845 pokušaja bijega na bugarskoj granici.

U intervju koji je dao New York Timesu Appelius je naveo da je ukupno oko 4.500 osoba tražilo da ilegalno pobjegne iz komunističkog bloka preko Bugarske i da je tom prilikom ubijeno njih stotinu.

Prema saopćenju odbora, bugarski graničari su nagrađeni sa po 20 dodatnih dana dopusta i jednim satom za hvatanje bjegunaca.

Bonševa je precizirala kako arhivi dokazuju da su bugarske službe održavale tijesne veze sa Stazijem, tajnom istočnonjemačkom službom, i da su uhvaćeni Nijemci iz Istočne Njemačke vraćeni u svoju zemlju.

Kao jedan od najvjernijih satelita Moskve, Bugarska se spominje u vezi s ubistvom otrovanim kišobranom disidenta Georgija Markova u Londonu 1978. godine i u vezi s pokušajem ubistva bivšeg pape Ivana Pavla II 1981.