Svijet
0

Bugarska pokrenula zahtjev za izručenje medicinskih sestara i ljekara

FENA
Glavno tužilaštvo Bugarske objavilo je u srijedu da je pokrenulo proceduru zahtjeva za izručenjem pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog ljekara iz Libije nakon što im je u utorak smrtna kazna preinačena u doživotni zatvor.

"Bugarsko državno tužilaštvo je započelo proceduru i svi neophodni dokumenti danas kreću za Libiju", izjavio je glavni državni tužulac Boris Velčev novinarima u Sofiji.

Velčev je dodao da "ne vidi prepreke u bugarsko-libijskom sporazumu o pravosudnoj saradnji iz 1984." za izručenje Bugarskoj medicinskih sestara i ljekara.

Državni tužilac Kamen Mikhov iz međunarodnog odjela tužilaštva precizirao je da bi Sofija mogla zatražiti pomoć međunarodne policijske organizacije Interpola kako bi njen zahtjev za izručenjem stigao što prije do libijskih vlasti.

On je naglasio da u slučaju da Tripoli odbaci zahtjev "drugi zahtjev bio bi formuliran iz drugih razloga".

U utorak je Mikhov izjavio da zahtjevi za izručenje spadaju u "rutinsku proceduru". Ipak, vezano za Libiju, sporazum o pravosudnoj saradnji iz 1984. "nije nikada proveden" i neka pitanja moraju biti razjašnjena, precizirao je ministar vanjskih poslova Ivailo Kalfin u srijedu.

U utorak je Visoko prevosudno vijeće preinačilo smrtne kazne u doživotni zatvor za pet medicinskih sestara i ljekara palestinskog porijekla koji je u junu dobio bugarsko državljanstvo.