Svijet
0

Bugarska odlikovala Benitu Ferrero-Waldner

FENA
Benita Ferrero-Waldner
Benita Ferrero-Waldner
Evropska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner odlikovana je u ponedjeljak u Sofiji najvećim bugarskim odlikovanjem za ulogu koju je imala u oslobađanju pet bugarskh medicinskih sestara i jednog ljekara koji su proveli osam godina u zatvoru u Libiji.

Bugarski predsjednik Georgy Parvanov je evropsku povjerenicu odlikovao ordenom "Stara planina" i naglasio njen "izuzetan doprinos" oslobađanju šest medicinskih radnika koji su bili osuđeni na smrt zato što su injekcijama zarazili sidom 400 libijske djece u jednoj bolnici u Benghaziju.

Benita Ferrero-Waldner, austrijska diplomatkinja, precizirala je u ponedjeljak da prihvata odlikovanje "u ime svih kolega iz Evropske unije" i pohvalila "solidaran rad cijele Evropske unije" na njihovom oslobađanju.

"Najveća nagrada za mene je trenutak kada su oni konačno ušli u avion. Moja osobna nagrada je bila kad sam vidjela kako se smiju", dodala je ona.

Ferrero-Waldner, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njegova supruga Cecilia postali su u ponedjeljak "počasni građani grada Sofije", zbog njihove uloge u oslobađanju talaca.

Po povratku u Bugarsku, medicinske sestre i ljekar su pomilovani.