{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bugarska najsiromašnija zemlja u EU

S
17.10.2010. u 14:08
0
4
Bugarska najsiromašnija zemlja u EU
0
Bugarska najsiromašnija zemlja u EU
Foto: AP
Bugarska je najsiromašnija članica Evropske unije i zemlja u kojoj se 51 posto njenih građana suočava sa materijalnim teškoćama, navodi se u izvještaju Evropskog parlamenta povodom 17. oktobra - Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.
Prema podacima za 2008. godinu, u EU više od 85 miliona stanovnika ili 17 procenata stanovništva živi ispod praga siromaštva. Tokom 2005. godine taj procenat iznosio je 16, a 2000. godine 15 posto.

"Uprkos svim naporima, tokom posljednjih godina socijalna neravnopravnost u EU se produbljuje, a posebno je siromaštvo izraženo kod djece, mladih, starijih ljudi i žena", navodi se u izvještaju.

EU je 2010. godinu proglasila za Evropsku godinu borbe protiv siromaštva i socijalnih izuzetaka. Na plenarnoj sjednici, koja će biti održana naredne nedjelje u Strazburgu, učestvovaće i generalni sekretar UN Ban Ki-moon.

Evropski parlament je tim povodom pokrenuo specijalnu informativnu kampanju, a njen simbol je plava lenta sa evropskim zvjezdicama.

Koalicija nevladinih organizacija najavila je da će 19. oktobra u Briselu organizovati ljudski lanac oko zgrade Evropskog parlamenta, kako bi izrazila zagriženost i solidarnost sa borbom protiv siromaštva.

UN proglasile su 17. oktobar za Međunarodni dan borbe protiv siromaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: