{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bugarska najsiromašnija zemlja u EU

S
17.10.2010. u 14:08
0
4
Bugarska najsiromašnija zemlja u EU
0
Bugarska najsiromašnija zemlja u EU
Foto: AP
Bugarska je najsiromašnija članica Evropske unije i zemlja u kojoj se 51 posto njenih građana suočava sa materijalnim teškoćama, navodi se u izvještaju Evropskog parlamenta povodom 17. oktobra - Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.
Prema podacima za 2008. godinu, u EU više od 85 miliona stanovnika ili 17 procenata stanovništva živi ispod praga siromaštva. Tokom 2005. godine taj procenat iznosio je 16, a 2000. godine 15 posto.

"Uprkos svim naporima, tokom posljednjih godina socijalna neravnopravnost u EU se produbljuje, a posebno je siromaštvo izraženo kod djece, mladih, starijih ljudi i žena", navodi se u izvještaju.

EU je 2010. godinu proglasila za Evropsku godinu borbe protiv siromaštva i socijalnih izuzetaka. Na plenarnoj sjednici, koja će biti održana naredne nedjelje u Strazburgu, učestvovaće i generalni sekretar UN Ban Ki-moon.

Evropski parlament je tim povodom pokrenuo specijalnu informativnu kampanju, a njen simbol je plava lenta sa evropskim zvjezdicama.

Koalicija nevladinih organizacija najavila je da će 19. oktobra u Briselu organizovati ljudski lanac oko zgrade Evropskog parlamenta, kako bi izrazila zagriženost i solidarnost sa borbom protiv siromaštva.

UN proglasile su 17. oktobar za Međunarodni dan borbe protiv siromaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: