The Times
0

'Bugarska najkorumpiranija zemlja u EU'

FENA
Times objavljuje u utorak intervju s bugarskim premijerom Sergejom Staniševim pod naslovom "Najkorumpiranijoj članici Evropske unije je potrebno vrijeme da se promijeni".

Times prenosi apel bugarskog premijera da se njegovoj zemlji, kojoj je Bruxelles već uskratio više od 500 miliona eura pomoći zbog nedovoljnog napretka u borbi protiv korupcije, ne sudi po istim standardima kao etabliranim članicama Unije kao su Švedska ili Holandija.

Stanišev tvrdi da Bugarskoj treba da bude suđeno po postignutom napretku i da Bruxelles treba da odmrzne za nju izdvojenu pomoć.

Odgovor predsjednika Evropske komisije Josea Barossa bio je, međutim, da se pravila Unije ne mogu mijenjati, da nema drugorazrednih niti povlaštenih članica, i da Sofija još u narednih nekoliko mjeseci treba da iznese konkretne dokaze o reformi pravosuđa i policije.

Times kaže da se sve ovo odvija u kontekstu zamjerki da je Bugarskoj dozvoljeno da uđe u Uniju samo da se ona ne bi okrenula Rusiji, ali i rastućem pritisku u Sofiji da se zemlja, umjesto Bruxelles, okrene Moskvi za finansijsku pomoć koja joj to i nudi u obliku unosnih energetskih sporazuma sa Gaspromom.