Novi pristup
51

Bugarska najavljuje bolje odnose sa Sjevernom Makedonijom, za sve je "kriv" novi premijer

V. K.
Novi premijer Bugarske Kiril Petkov (Foto: EPA-EFE)
Novi premijer Bugarske Kiril Petkov (Foto: EPA-EFE)
Politički zvaničnici Bugarske uspjeli su nakon višemjesečnih blokada i trećih parlamentarnih izbora u ovoj godini formirati vlast koju će predvoditi premijer Kiril Petkov, predsjednik stranke "Nastavljamo s promjenama".
Stranka koja je osnovana prije nekoliko mjeseci uspjela je formirati koaliciju koju će činiti stranke Socijalistička partija Bugarske (BSP), Demokratska Bugarska te populistička partija bugarske pop-folk zvijezde Slavija Trifonova "Ima takav narod".

Nakon preuzimanja dužnosti novi premijer Bugarske Kiril Petkov dao je obećanje kako će Bugarska ostati odana Zapadu i NATO savezu.

"Mi smo na pravoj strani politike NATO-a i Evropske unije", rekao je Petkov za Financial Times.

Jedno od glavnih vanjskopolitičkih pitanja koje se tiče Bugarske u narednom periodu svakako će biti pitanje odnosa sa Sjevernom Makedonijom. Prethodnih mjeseci Bugarska je bila jedna od država koje su blokirale put Sjeverne Makedonije prema Evropskoj uniji.

Dolaskom nove vlasti na čelu s Kirilom Petkovom, čini se kako će se promijeniti i odnosi između Bugarske i Sjeverne Makedonije.

"Predložit ćemo novi proces pregovora o Sjevernoj Makedoniji. Bit će veoma brz, s ograničenim vremenskim okvirom od šest mjeseci. Kompromis je moguć i dvije delegacije razgovarat će o prednostima zajedničkog djelovanja. Kada se sve to postigne, vjerujem da možemo sa zadovoljstvom odobriti put Sjeverne Makedonije prema Evropskoj uniji", rekao je Petkov.

Novi premijer je u kontekstu odnosa sa Skopljem također naglasio kako će bugarska vlada u narednom periodu organizovati sastanak s makedonskim zvaničnicima.

"Koristit ćemo radne grupe kako bismo pronašli rješenja za probleme kao što su ekonomska aktivnost, infrastruktura, historija i kultura", izjavio je Petkov.

Nakon preuzimanja dužnosti Petkov se osvrnuo i na probleme koji trenutno muče Bugarsku, a svakako jedan od najvećih tiče se korupcionih aktivnosti. Također, Petkov je naglasio kako će nova bugarska vlada imati "nultu toleranciju" prema korupciji.

"Jedna od najvažnijih stvari u ovom trenutku bit će kontrola cijena struje, jer to u ovom trenutku predstavlja veliki pritisak za preduzeća. Nećemo dozvoliti povećanje cijena električne energije za domaćinstva. Drugi korak odnosi se na rješavanje epidemiološke krize. Od sada ćemo nastojati privući najveće stručnjake u oblasti zdravstva kako bismo informisali građane o tome zašto je vakcinacija protiv koronavirusa toliko važna", zaključio je Petkov.