Svijet
0

Bugarska: Ministar unutarnjih poslova podnio ostavku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bugarski ministar unutarnjih poslova Rumen Petkov, čiju vladu potresa korupcijski skandal, podnio je u nedjelju na konferenciji za novinare u Sofiji ostavku zbog neuspješne borbe protiv organiziranog kriminala.

Bugarska novinska agencija BTA izviještava da je premijer Sergej Stanišev izjavio da će "ostavka biti prihvaćena" te da je "normalna i logična".

Stanišev, čijoj je vladi u petak izglasano povjerenje, najavio je da uskoro slijedi reforma ministarstva unutarnjih poslova.

Evropska komisija je pozvala u utorak Bugarsku da poduzme" hitne mjere" u borbi protiv organiziranog kriminala u zemlji, nakon ubojstva dviju istaknutih osoba u Sofiji.

Bugarska je s Rumunjskom 2007. godine ušla u EU, uprkos primjedbama nekih evropskih političara da Bugarska nije učinila dovoljno u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, zbog kojih je smrtno stradalo nekoliko desetaka osoba na javnim mjestima tokom posljednjih pet godina.

Ranije je najavljeno da će Evropska komisija sredinom godine objaviti izvještaj o bugarskom napretku u borbi protiv korupcije i kriminala, te ako zaključi da su vlasti bile neuspješne, Sofija bi se mogla suočiti sa sankcijama.