Svijet
0

Bugarska i EU traže slobodu za medicinske sestre

FENA
Georgi Parvanov
Georgi Parvanov
Bugarski predsjednik Georgi Prvanov pozvao je danas Tripoli, povodom odluke libijskog Vrhovnog suda da potvrdi smrtne kazne bugarskim medicinskim sestrama i palestinskom doktoru, da što prije pronađe rješenje koje bi dovelo do oslobađanja šest medicinskih radnika optuženih da su namjerno zarazili HIV-om više od 400 libijske djece u bolnici u Bengaziju.

"Nažalost, ova odluka nije iznenađenje. Očekivali smo da smrtne kazne budu potvrđene", rekao je Prvanov novinarima.

On je dodao da će Sofija nastaviti da ulaže napore sa svojim evropskim i drugim partnerima da libijski Visoki savjet pravosuđa donese konačnu odluku koja će biti pozitivna za pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog doktora, koji su od 1999. godine u libijskom zatvoru.

Evropska unija je također saopćila da se i dalje nada da je moguće pronaći rješenje koje bi dovelo do oslobađanja optuženih medicinskih radnika, prenio je Reuters.

"Žao nam je što je takva odluka donijeta, ali vjerujem da će biti pronađeno rješenje", rekao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso u obraćanju pred Evropskim parlamentom.

Komesar EU za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner izrazila je nadu da će prema optuženima biti iskazana milost.

Njen kolega, komesar EU za pravosuđe Franco Frattini rekao je da je njegovo mišljenje o presudi libijskog Vrhovnog suda "apsolutno negativno".

Portugalski premijer Jose Sokrates, čija zemlja od 1. jula predsjedava EU, najavio je danas da će Portugal učiniti sve kako bi pozitivno rješenje bilo pronađeno.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Rene van der Linden izjavio je da je "šokiran" odlukom suda.

"Snažno osuđujem ovo flagrantno uskraćivanje pravde koje je proisteklo iz pristrasno vođenog sudskog procesa koje su pratile torture i prijetnje egzekucijom kako bi se iznudilo priznanje optuženih", navedeno je u saopćenju Van der Lindena.

Odluka Vrhovnog suda donijeta je dan pošto je libijska Fondacija Gadafi, na čijem čelu je sin libijskog predsjednika Moamera Gadafija, saopćila da je postignut sporazum sa porodicama zaražene djece.

Međutim, konačnu riječ na slučaj će staviti libijski Visoki savjet pravosuđa, kojim predsjedava ministar pravde, koji može presudu da potvrdi, odbaci ili ublaži kaznu.

Kako je najavio Tripoli, to tijelo će 16. jula odlučivati o slučaju medicinskih radnika.

Prema presudi suda u Bengaziju, koji je izrekao smrtnu presudu 2004. godine, pet optuženih medicinskih sestara i jedan palestinski ljekar namjerno su zarazili HIV-om 426-ero libijske djece, tokom eksperimenta koji je trebalo da dovede do terapije za liječenje ove smrtonosne bolesti.

Poslije osuda iz čitave međunarodne zajednice, Vrhovni sud Libije je zatražio novo suđenje, ali i u ponovljenom procesu je donijeta ista presuda, uprkos naučno utemeljenom otkriću da je virus bio registriran kod pacijenata prije dolaska optuženih u bolnicu u Bengaziju.

Optuženi medicinski radnici su tvrdili da su nevini i da su u policiji bili podvrgnutu torturi kako bi im se iznudilo priznanje.

Dvojici Libijaca, policajcu i doktoru, suđeno je zbog torture nad optuženima, ali su oni kasnije oslobođeni te optužbe, što je dovelo do pokretanja još jednog sudskog procesa protiv optuženih medicinskih radnika, i to zbog klevete izrečene na račun dvojice Libijaca, ali su u maju po toj optužbi oslobođeni.