Svijet
0

Bugarska bolničarka: Gadafiju su trebali živi taoci

FENA
Kristiana Valčeva, jedna od pet bugarskih bolničarki koje su nedavno oslobođene iz zatvora u Libiji, ispričala je u petak u Parizu kako je sačuvala nadu tokom osam godina provedenih u zatvoru, sigurna da libijskom vođi Muameru Gadafiju "trebaju živi taoci".

Kristiana Valčeva je održala konferenciju za štampu povodom prezentacije svoje knjige "Držala sam glavu visoko", koja izlazi u Francuskoj 8. oktobra.

Pet bolničarki i palestinski ljekar, naturalizirani Bugarin, zatvoreni 1999. godine u Libiji, osuđeni su na smrt u nekoliko navrata pod optužbom da su injekcijama zarazili libijsku djecu sidom u jednoj bolnici u Bengaziju. Oslobođeni su 24. jula, a njihova kazna je preinačena u doživotni zatvor.

Okolnosti njihovog oslobađanja su izazvale žive kritike u Francuskoj, jer je ono uslijedilo kratko nakon zvanične posjete francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji je u četvrtak odlikovan u Sofiji za ulogu u ovom slučaju, i nakon potpisivanja više civilnih i vojnih ugovora.

Bolničarka je posvjedočila, kao i u knjizi, da je trpjela mučenja, "najčešće strujom". "Ja sam jedina bila potpuno razodjevena i dobivala sam strujne udare po čitavom tijelu", kazala ja ona.

Njena knjiga će uskoro biti štampana u Bugarskoj, Engleskoj i Njemačkoj, saopćio je izdavač edicije "Oh Edition".