Bugari nezadovoljni članstvom u EU

F
FENA
22.12.2008. u 21:10
0
11
Bugari nezadovoljni članstvom u EU
0
Bugari nezadovoljni članstvom u EU Sofia
Bugari nisu zadovoljni prvim dvjema godinama članstva u Evropskoj uniji i velika ih većina smatra da se u njihovim životima ništa nije promijenilo nabolje, pokazuje novo ispitivanje instituta Alpha Research.
Tri četvrtine od 1250 ispitanika kazalo je da članstvo u EU njima osobno nije donijelo nikakvo poboljšanje, a 17 posto čak da su zbog njega "na gubitku".

Postotak zadovoljnih ipak je znatno veći među mladima i obrazovanijima (47 posto), koji članstvo u EU podržavaju zbog mogućnosti putovanja, rada i studiranja u inozemstvu, kazala je Boriana Dimitrova, direktorica Alpha Researcha.

Gotovo 52 posto ispitanika smatra, međutim, da članstvo u EU koristi samo političarima, a 40 posto da je omogućilo korist ponajprije korumpiranima.

Većina ispitanika slaže se s kritikama Evropske komisije zbog nedjelotvornosti pravosuđa i borbe protiv korupcije u Bugarskoj. Gotovo 76 posto Bugara ne vidi nikakav napredak u borbi protiv korupcije, a 80,5 posto ih smatra da je pravosuđe jednako nedjelotvorno kao i prije.

Sve više Bugara (37 posto) smatra ipak da je Bruxelles primijenio "dvostruke standarde", oduzevši u julu Bugarskoj stotine miliona eura iz europskih fondova zbog korupcije.

Bugari su osim toga slabo zainteresirani za evropska pitanja - 60 posto ih nije čulo za Lisabonski ugovor, koji je njihova zemlja ratificirala.

Jedva devet posto Bugara podržava uvođenje eura, prenosi Hina, a 35 posto ih to smatra "nepotrebnim". Žele ipak da Bugarska uđe u šengenski prostor bez unutarnjih granica (41 posto).

Bugarska je u EU ušla 1. januara 2007. zajedno s Rumunijom.


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: