Svijet
36

Buenos Aires više neće biti glavni grad Argentine?

Klix.ba
Cristina Kirchner, Foto: AFP
Cristina Kirchner, Foto: AFP
Cristina Fernández de Kirchner, predsjednica Argentine, izjavila je da razmišlja da podnese prijedlog kongresu da Santiago del Estero, najstariji grad u državi, bude novi glavni glad Argentine umjesto dosadašnjeg Buenos Airesa.

"Trebalo bismo početi razmišljati da držimo naš federalni kapital više u centru države, možda čak i ovdje u gradu Santiago del Estero, majci argentinskih gradova", izjavila je prilikom posjete historijskom gradu u utorak.

"Ponekada bismo trebali razmišljati o novom teritorijalnom izgledu, jer se i svijet mijenja", dodala je argentinska predsjednica.

Navedena promjena teško da će se desiti. Ovaj potez se smatra političkim potezom koji bi trebao pridobiti pažnju manjih sredina koji gaje animozitet prema europskom Buenos Airesu, a u isto vrijeme i odbiti pokušaje Juliána Domíngueza, predstavnika Nižeg doma kongresa, koji je već koristio ovu ideju u svojoj kampanji za predsjednika.

Santiago del Estero koji se nalazi 600 milja sjeverozapadno od Buenos Airesa i kojeg nastanjuje 250.000 ljudi poznat je po ljetnim vrućinama i smatra se državnom prijestolnicom sieste (poslijepodnevnog odmora).