{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budžet UN-a u 2008. veći za 16 posto

F
25.12.2008. u 17:11
0
0
Budžet UN-a u 2008. veći za 16 posto
0
Budžet UN-a u 2008. veći za 16 posto
Glavna skupština Ujedinjenih naroda povećala je budžet svjetske organizacije za 16 posto, što je posljedica većih troškova misija u kriznim dijelovima svijeta i planova o otvaranju novih radnih mjesta u UN-u.
Budžet za 2008.-2009., u iznosu 4,17 milijardi dolara, usvojen je prošle godine, ali ga je Skupština tokom razgovora u srijedu uvečer podigla na najmanje 4,86 milijardi dolara.

Sjedinjene Američke Države izjasnile su se protiv izvornog budžeta jer je u njega ulazilo i finansiranje konferencije protiv rasizma koja bi trebalo da se u aprilu održi u Ženevi, smatrajući je antizraelskom, prenio je Reuters.

Ipak, povećanje budžeta usvojeno je konsenzusom, bez glasanja.

Zvaničnik Glavne skupštine UN-a Luis Guilherme Nascentes da Silva rekao je novinarima da su osnovni razlozi za povećanje budžeta veći troškovi u 27 misija UN-a širom svijeta, posebno onih u Afganistanu, Iraku i Sudanu.

Skupština se također saglasila da finansira još 92 radna mjesta koja će promovirati napredak zemalja u razvoju i 49 u političkom sektoru UN-a, kako bi se ponovo pokrenula strategija "preventivne diplomatije" glavnog tajnika Ban Ki-moona.

Ki-moon je i za jednu i za drugu svrhu tražio više radnih mjesta, ali je ipak izjavio da je "veoma zahvalan" zbog zalaganja Skupštine, koja je također usvojila da budžet koji će pokrivati 2010. i 2011. iznosi najmanje 4,87 milijardi dolara.

Osnovni budžet ne podrazumijeva troškove glavnih agencija UN-a i prema proračunima iznosi samo 20 do 25 posto ukupnih troškova svjetske organizacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: