{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budžet UN-a u 2008. veći za 16 posto

F
25.12.2008. u 17:11
0
0
Budžet UN-a u 2008. veći za 16 posto
0
Budžet UN-a u 2008. veći za 16 posto
Glavna skupština Ujedinjenih naroda povećala je budžet svjetske organizacije za 16 posto, što je posljedica većih troškova misija u kriznim dijelovima svijeta i planova o otvaranju novih radnih mjesta u UN-u.
Budžet za 2008.-2009., u iznosu 4,17 milijardi dolara, usvojen je prošle godine, ali ga je Skupština tokom razgovora u srijedu uvečer podigla na najmanje 4,86 milijardi dolara.

Sjedinjene Američke Države izjasnile su se protiv izvornog budžeta jer je u njega ulazilo i finansiranje konferencije protiv rasizma koja bi trebalo da se u aprilu održi u Ženevi, smatrajući je antizraelskom, prenio je Reuters.

Ipak, povećanje budžeta usvojeno je konsenzusom, bez glasanja.

Zvaničnik Glavne skupštine UN-a Luis Guilherme Nascentes da Silva rekao je novinarima da su osnovni razlozi za povećanje budžeta veći troškovi u 27 misija UN-a širom svijeta, posebno onih u Afganistanu, Iraku i Sudanu.

Skupština se također saglasila da finansira još 92 radna mjesta koja će promovirati napredak zemalja u razvoju i 49 u političkom sektoru UN-a, kako bi se ponovo pokrenula strategija "preventivne diplomatije" glavnog tajnika Ban Ki-moona.

Ki-moon je i za jednu i za drugu svrhu tražio više radnih mjesta, ali je ipak izjavio da je "veoma zahvalan" zbog zalaganja Skupštine, koja je također usvojila da budžet koji će pokrivati 2010. i 2011. iznosi najmanje 4,87 milijardi dolara.

Osnovni budžet ne podrazumijeva troškove glavnih agencija UN-a i prema proračunima iznosi samo 20 do 25 posto ukupnih troškova svjetske organizacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: