{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budva: Završena dvodnevna konferencija ''Evropska unija i zemlje jugoistočne Evrope''

F
30.5.2007. u 13:54
0
0
Budva: Završena dvodnevna konferencija ''Evropska unija i zemlje jugoistočne Evrope''
0
Budva: Završena dvodnevna konferencija ''Evropska unija i zemlje jugoistočne Evrope''
Dvodnevna konferencija ''Evropska unija i zemlje jugoistočne Evrope'' koju je organizirala Internacionalna liga humanista čije je sjedište u Sarajevu završena je danas u Budvi, Crna Gora.
Konferencija je upriličena u okviru Dana mira i humanizma tokom manifestacije obilježavanja prve godišnjice od nezavisnosti Crne Gore.

Organizirana je u dva dijela, u prvom jučerašnjem kao sesija šefova zemalja regiona, a u današnjem dijelu kao razmjena mišljenja intelektualaca i naučnih radnika regiona o integraciji jugoistočne Evrope u Evropsku uniju.

U današnjoj sesiji intelektualaca i naučnika, bh. učesnici su bili: Nikola Kovač, Hajrudin Somun, Ugo Vlaisavljević, Kasim Trnka, Halid Kurtović, Muharem Avdispahić i Lamija Gluhbegović.

Prema ocjeni predsjednika Komiteta konferencije Nikole Kovača, osnovna poruka i jučerašnje predsjedničke i današnje sesije naučnika je da zemlje jugoistočne Evrope nemaju druge alternative nego da se pridruže Evropi. Međutim, sve ove zemlje imaju različite strateške, ekonomske, tradicionalne i historijske uslovnosti za put u evropsko društvo, a nije homogena u izboru ciljeva. U evropskim zemljama brojna su neslaganja o osnovnom konceptu evropske zajednice, tj. Ustavu Evropske unije, ocijenio je Nikola Kovač.

''Referati s budvanske konferencije bit će naknadno rezimirani u završni dokument'', potvrdio je.

U okviru jučerašnje predsjedničke sesije na ovom skupu učestvovali su predsjednici regionalnih zemalja: Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije, Bugarske i Makedonije. Svi državnici prenijeli su zajednički stav da je pridruživanje njihovih zemalja Evropskoj uniji i to kao prirodnog dijela Evrope- neminovnost.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović izrazio je uvjerenje da će dogovor o reformi policije u BiH kao jedan od ključnih uvjeta za pridruživanje Evropi biti uskoro postignut.

U okviru ovog budvanskog skupa, Internacionalna liga humanista dodijelila je tradicionalne godišnje nagrade za humanistički rad. Ove godine ta priznanja su dobili univerzitetski profesor iz Velike Britanije Richard Tomas, zanatlija iz Sarajeva Nasir Jabučar te šest pedagoških kolektiva iz regiona. Među njima su kolektivi Prve i Druge gimnazije iz Sarajeva te banjalučke Gimnazije.

Zekerijah Smajić, dugogodišnji novinar iz BiH nominiran također za ovo priznanje, odbio je da ga primi i nije došao u Budvu. On je time izrazio protest što je Internacionalna liga humanista dodijelila u Budvi priznanje i zvaničnicima vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista Mili Đukanoviću i Svetozaru Maroviću. Internacionalna liga je pritom obrazložila da su njih dvojica primila nagradu za doprinos mirnom osamostaljenju Crne Gore i izdvajanje iz državne zajednice sa Srbijom na prošlogodišnjem referendumu organiziranom na evropskim standardima.

Internacionalna liga humanista je ove godine za humanistička priznanja nominirala i bivše predsjednike država Makedonije, Slovenije i Češke Republike Kiru Gligorova, Milana Kučana i Vaclava Havela te aktuelnog predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, ali oni nisu primili nagrade na budvanskoj konferenciji.

Prema riječima generalnog sekretara Internacionalne lige humanista Zdravka Šurlana izrazili su želju da im ova priznanja budu uručena ili u njihovim zemljama ili u sjedištu Lige, u Sarajevu.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je bio učesnik jučerašnje predsjedniče sesije na ovoj konferenciji potvrdio je da želi primiti nagradu Internacionalne lige humanista i da nije odustao od nje zbog toga što su Đukanović i Marović dobili priznanja.

Zbog ovogodišnje dodjele priznanja Đukanoviću i Maroviću, dobitnici humanističkih priznanja Lige iz ranijih godina, sarajevski univerzitetski profesor Zdravko Grebo i predsjednica Udruženja ''Žena žrtva rata'' Bakira Hasečić putemm nevladinih organizacija iz Crne Gore koje su također protestirale što su Đukanović i Marović dobili priznanja, jučer su vratili svoje nagrade, koje su ostavljene pred kabinet crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, visokog pokrovitelja budvanske konferencije.

Vujanović je jučer izjavio da će ove njihove nagrade vratiti putem ambasade u Sarajevu, a tome treba da bude odlučeno šta dalje s njima, i to u dogovoru s Internacionalnom ligom humanista ili sa samim dobitnicima, izjavio je novinarima Vujanović.

Zajedno s Internacionalnom ligom humanista budvansku konferenciju je organizirala Općina Budva, a domaćin je bila Vlada Crne Gore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: