Svijet
0

Budućnost Crvenog križa

FENA
U Ženevi se tokom posljednje sedmice novembra održava sastanak Crvenog križa na kojem se definiraju buduća politika i prioriteti ovog pokreta za naredne četiri godine.

Zvaničnici Crvenog križa, najpoznatijega humanitarnog pokreta u svijetu, kažu da se njihova organizacija treba promijeniti kako bi odgovorila na izazove novih i složenijih humanitarnih kriza u svijetu.

Crveni križ je osnovan kako bi pomogao žrtvama ratova. Međutim, u 21. stoljeću ratovi se ne vode uvijek na jasno određenom bojnom polju, već su uzroci ratova i njihovi učesnici često složeni i raznovrsni - a to znači da je dostavljanje humanitarne pomoći isto tako složeno i uvijek vrlo opasno.

Tokom posljednje sedmice novembra pokret Crveni križ u Ženevi razmatra kako da se najbolje prilagodi svijetu koji se mijenja, prenosi BBC.

Po riječima Pierrea Kraehenbuehla, direktora Međunarodnoga Crvenog križa zaduženog za terenski rad, na skupu u Ženevi bit će razgovarano i o ulozi klimatskih promjena u izazivanju sukoba.

"Kako klimatske promjene utiču na oružane sukobe? Naprimjer, širom podsaharske Afrike vidimo da je uništavanje životne sredine izazvalo u posljednjih 20-30 godina kretanje stanovništva koje danas utiče i na napetosti u istočnom Čadu, ili na situacije poput one u Darfuru. Dakle, postoji apsolutno jasna veza između ekoloških pitanja i posljedica koje imaju na stanovništvo u zonama sukoba", kazao je Kraehenbuehl.

Pred najpoznatijim humanitarnim pokretnom u svijetu su dakle ambiciozni zadaci.

U današnjem svijetu, svijetu složenih sukoba i neočekivanih prirodnih katastrofa koje pogađaju milione ljudi, po svemu sudeći nijedna humanitarna organizacija nije u stanju sama se izboriti sa zadacima prikupljanja i dostave humanitarne pomoći.