Njemačka
0

Budući šef diplomatije protiv brzog povlačenja snaga iz Afganistana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šef liberalne stranke FDP-a, koji se smatra budućim šefom njemačke diplomatije, protivi se naglom povlačenju međunarodnih snaga iz Afganistana.

Guido Westerwelle nikada nije skrivao volju da preuzme prestižno mjesto ministra vanjskih poslova, poput svojih liberalnih prethodnika. On je izgleda potvrdio tu ambiciju odgovarajući na pitanje revije Internationale Politik, prenosi u utorak AFP.

  • Naše angažiranje u Afganistanu nije iz altruizma. Mi smo tu da štitimo našu vlastitu sigurnost, kazao je Westerwelle.

  • Napustiti sada Afganistan značilo bi ponovo napustiti zemlju i prepustiti je radikalnim islamistima, koji trenutno teroriziraju svoj sopstveni narod a nakon toga namjeravaju proširiti svoj terorizam na cijeli svijet, istakao je on.

Westerwelle je rekao da se mora, što je moguće prije, omogućiti Afganistancima da budu u stanju da osiguraju svoju sigurnost, kako bi kasnije omogućili razvoj svoje zemlje i u drugim domenima.

  • Tada ćemo razmišljati o etapnom povlačenju međunarodnog prisustva, dodao je.

Smrt desetaka afganistanskih civila u zračnom napadu NATO-a, koje je zatražio njemački oficir, pokrenula je debatu o povlačenju njemačkih trupa iz Afganistana. Međutim, velika većina u Bundestagu podržava ovo sve nepopularnije angažiranje.

Među prioritetima vanjske politike, Westerwelle je naveo "proces pomirenja i uspostavljanje saveza s istočnim susjedima Njemačke".